White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Erdve – Savigaila

Twee zaken waar men niet vaak mee in aanraking komt: hardcore sludge en Litouwen. Die twee komen wel samen in Erdve. Die band staat nu voor de nieuwe langspeler. Via Season Of Mist komt het drietal van Erdve met een langspeler die Savigaila heet en de tweede uit hun carrière is.

Erdve

De leden van Erdve hebben hun sporen in de lokale muziekscène van Vilnius al lang en breed verdiend als Erdve in 2016 geboren wordt. Twee jaar later is de debuutplaat verschenen. Die schijf heette Vaitojimas. Dat album had ook Season Of Mist als podium om op te verschijnen.

Savigaila

Deze tweede langspeler van Erdve telt elf tracks. Die zijn goed voor een ruime veertig minuten aan muziek, waardoor de release naast op cd ook op vinyl past. Zanger Vaidotas Darulis, die ook voor de gitaarpartijen en ondersteunende beelden verantwoordelijk is, heeft de zaak helemaal opgenomen en afgemixt. In dat opzicht heeft Erdve alles in eigen hand gehouden.

‘Lavondémés’ en ‘Smala’, de twee tracks waarmee Erdve Savigaila opent, winden er geen doekjes om. Dit drietal zoekt de randjes op en geven iedereen die van gepolijste muziek houdt een beuk het ravijn in. Alleen hen die rauw weerstaan, zijn uitgenodigd. De combinatie van de sludge en hardcore maken in ‘Votis’ echter wel plaats voor een ander geluid. Ondanks het post-rock gehalte van het nummer blijft de distortion aan. Dit is even een mooie break voordat men in ‘Betonas’ weer meedogenloos tekeer gaat. Dat nummer staat dan weer exemplarisch voor de tempowisselingen in de muziek. De headbangers zijn gewaarschuwd, want bewegen zal men.

‘Pleura’

Erdve houdt op Savigaila ook oog voor het welzijn van de luisteraar. Men moet soms even bij kunnen komen. ‘Pleura’ is daar ook een goed voorbeeld van. Hier wordt echter ook duidelijk hoe Erdve over rust denkt. Het trio gooit er meedogenloze knallen in die live de ruiten zullen doen laten trillen. Op die manier komt vervolgens ‘Bendrysté’ nog meedogenlozer uit de hoek.

Een plaat vol moordende riffs, vol agressieve rauwheid en vol energieke donkerte; Erdve laat met Savigaila horen dat men weet het rauwe hart te bekoren. Wie durft nu nog te zeggen dat hardcore sludge en Litouwen niet samen gaan?

Erdve - Savigaila

Tracklist Savigaila

1. Lavondėmės (4:48)
2. Smala (4:10)
3. Votis (5:36)
4. Betonas (3:22)
5. Pleura (2:09)
6. Bendrystė (3:29)
7. Sugretinimas (3:22)
8. Pragulos (4:29)
9. Savigaila (5:45)
10. Skilimas (2:02)
11. Takoskyra (3:33)

Erdve online

Facebook
Instagram

SEASON OF MIST ONLINE

Website
Webshop
Facebook
Twitter

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén