White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Firewind – Still Raging

Leestijd: 3 minuten

Wanneer de band exact twintig jaar bestond, valt te betwisten, maar feit is dat Firewind dat feestje vierde in 2022 in het Griekse Thessaloniki. Aldaar besteeg men het podium van Principal Club Theater. Die show van Gus G. en zijn kompanen is vastgelegd en komt dan ook uit via AFM Records. De release van Firewind krijgt de naam Still Raging mee.

Firewind

Als het om Griekse bands gaat, is Firewind één van de grootste. De band heeft wereldwijd veel naam gemaakt, maar dat komt natuurlijk mede door de aanwezigheid van Gus G., die veel aanzien heeft. Kostas Karamitroudis, zoals hij voluit heet, speelde namelijk ook een klein decennium in de band van Ozzy Osbourne.

Toch is Firewind veel meer dan alleen de band van de aangehaalde gitarist. Muzikaal weet de groep ook al jaren te vlammen. Inmiddels doet men dat wel zonder trouw lid Bob Katsionis. Zijn toetspartijen worden inmiddels door Gus G. zelf overgenomen. Dat is iets wat live natuurlijk niet gebeurt. Sinds 2020 is de Duitse Herbie Langhans de frontman, een positie die in deze band menig keer gewisseld is.

Still Raging

Still Raging: Live At Principal Club Theater, zoals de release in zijn volledigheid heet, kent drie schijven. Op de Blu-Ray is de show te genieten voor zowel de oren als de ogen, terwijl op de andere twee schijven, de audio-CD’s, alleen de oren aan het werk worden gezet. De complete show van de Blu-Ray is op de CD’s verdeeld over die twee door exact evenveel tracks aan beide schijven toe te kennen. Tien per stuk.

Direct bij de aftrap van de show is duidelijk dat Firewind gekomen is om te vlammen. Dat de opkomst van Herbie Langhans gepaard gaat met vuurwerk, is een mooi accent, maar het echte vuurwerk is de muziek bij Firewind. Tevens onderstreept het tweeluik aan het begin, ‘Welcome To The Empire’ en ‘I Am The Anger’ de range van wat men kan verwachten deze avond. Het nieuwe werk van het in 2020 uitgekomen Firewind wordt wel het meeste aangedaan, maar de platen van de begindagen, Between Heaven And Hell en  Burning Earth, waar ‘I Am The Anger’ van afkomstig is, ontbreken deze avond ook niet.

Muzikale grootheid

Natuurlijk het veelvuldig de pakkende heavy metal van dit gezelschap wat de muziekliefhebber met speels gemak inpakt. Toch is het ook op de momenten als de muzikanten echt de spotlight grijpen ook enorm smullen. De drumsolo van Jo Nunez wordt gevolgd door het instrumentale ‘The Fire And Fury’. De gitaar van Gus G. gaat er letterlijk van gloeien. Wie nog niet doorhad dat deze man écht kan spelen, moet nu zeker wel overtuigd zijn.

In de ruim twintig jaar van hun bestaan heeft Firewind ook een aantal covers opgenomen. Eén daarvan is ook vertegenwoordigd op deze release. De klassieker ‘Maniac’ van Michael Sembello, een track die faam verkreeg door de film Flashdance, wordt aan het eind van de reguliere set op geheel eigen manier geëerd. Daarna komt Firewind nog terug de bühne op voor een spetterende toegift. Die wordt overigens geopend met Yannis Papadopoulos van Beast In Black erbij, maar dat is de enige track van die avond die niet opgenomen is op de Blu-Ray noch CD’s. Bijzonder. Daarom knalt deze release na ‘Maniac’ door met ‘Hands Of Time’.

Firewind onderstreept op Still Raging waarom Griekenland en omstreken zo trots is op dit grootse exportproduct. Deze liveshow geeft de pure kwaliteit van deze band eens te meer groots weer.

Firewind - Still Raging

Tracklist Still Raging

Blu-Ray-disc

 1. Welcome to the Empire
 2. I am the Anger
 3. Head Up High
 4. Devour
 5. Destination Forever
 6. Orbitual Sunrise
 7. World on Fire
 8. Drum solo
 9. The Fire & the Fury
 10. Ode to Leonidas
 11. Overdrive
 12. Mercenary Man
 13. Lady of 1000 Sorrows
 14. Break Away
 15. Between Heaven and Hell
 16. Rising Fire
 17. Maniac (Michael Sembello cover)
 18. Hands of Time
 19. Few Against Many
 20. Falling to Pieces

CD 1

 1. Welcome to the Empire
 2. I am the Anger
 3. Head Up High
 4. Devour
 5. Destination Forever
 6. Orbitual Sunrise 05:24
 7. World on Fire
 8. Drum solo
 9. The Fire & the Fury
 10. Ode to Leonidas

CD 2

 1. Overdrive
 2. Mercenary Man
 3. Lady of 1000 Sorrows
 4. Break Away
 5. Between Heaven and Hell
 6. Rising Fire
 7. Maniac (Michael Sembello cover)
 8. Hands of Time
 9. Few Against Many
 10. Falling to Pieces

Firewind online

Website
Facebook
X / Twitter
Instagram
Bandcamp

AFM RECORDS ONLINE

Website

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén