White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Joe Bonamassa – Now Serving: Royal Tea Live From The Ryman

Leestijd: 4 minuten

Het was het najaar van het door corona geteisterde 2020. De plannen van Joe Bonamassa waren heel anders gelopen, maar toen verscheen de langspeler Royal Tea wel. De schijf, opgenomen in de Abbey Road Studio’s, kon live echter niet de promotie krijgen die gewenst was. Daarom betrok de fameuze gitarist met zijn band het Ryman, om vanuit daar een livestream te doen. Onder de noemer Now Serving: Royal Tea Live From The Ryman komt die show van Joe Bonamassa nu uit via Provogue/Mascot Label Group.

Joe Bonamassa

Eigenlijk staat het hele leven van Joe Bonamassa in het teken van de muziek. De gitarist speelde op jeugdige leeftijd al met de grootheid B.B. King, terwijl later nog vele andere artiesten volgden. Solo laat hij echter al jaren horen dat hij niet alleen een zeer begenadigd gitarist is, maar ook een sterke songwriter.

Now Serving: Royal Tea Live From The Ryman

Deze nieuwe liveplaat verschijnt op cd, dvd, Blu-Ray en 2 lp’s. De tracklist is niet overal exact hetzelfde. De show op de dvd bevat namelijk extra’s, welke niet van meerwaarde zijn op de cd- of lp-uitgave. Wie de livestream destijds heeft gezien, zal één track van die setlijst missen. Het van Redemption afkomstige ‘Evil Mama’ heeft het niet gered om op deze release present te zijn.

Eigenlijk is dat ook niet gek. De show werd gespeeld om Royal Tea in het zonnetje te zetten. Daar worden dan ook negen tracks van gespeeld. Alleen de afsluiter van die plaat, ‘Savannah’, ontbreekt. De drie overige tracks zijn covers én waren de openingsnummers van zijn debuutplaat A New Day Yesterday, welke ook nog een twintigjarig jubileum te vieren had.

London en Sydney

Tussen de nummers door is er veel applaus te zien en te horen. Die opnames komen van eerdere releases van Bonamassa. Daardoor zijn onder andere Wenen, London en Sydney ook op die manier vertegenwoordigd. Overigens zijn die laatste twee plaatsen ook de basis van Royal Tea en de live-opvolger. Dat album werd opgenomen in London, zoals bekend, en werd de liveregistratie qua geluid door Kevin Shirley afgewerkt in Sydney.

De set opent met ‘When One Door Opens’ en daarna gevolgd door ‘Royal Tea’. Die twee tracks vormen ook de opening van de meest recente langspeler. Live blijken de tracks ook te staan als ene huis. Misschien is de sfeer, doordat de zaal gevuld is met kartonnen mensen om toch publiek te hebben, wat kil, maar eigenlijk deert dat niet. Joe Bonamassa speelt met zijn band erg sterk.

Gitaren

Misschien is Joe Bonamassa wel de man met de meeste gitaren in zijn bezit op deze aardbol. Het moge dan ook geen verrassing zijn dat er geen twee nummers achter elkaar op dezelfde gitaar gespeeld wordt. De sound is daarbij erg belangrijk. Joe Bonamassa laat het verschil van de Fender Telecaster, de Gibson Les Paul en Fender Stratocaster duidelijk naar voren komen. Die laatste blijkt de ideale alleskunner voor ‘Cradle Rock’. Op die manier wordt door de muziek het type gitaar ook nog in het zonnetje gezet.

Zoals gezegd staan er drie tracks op die de fans allemaal kunnen dromen, maar niet van de hand van Joe Bonamassa zelf zijn. ‘Cradle Rock’ is van Rory Gallagher, ‘Walk In My Shadow’ is van de hand van Free en ‘A New Day Yesterday’ is geschreven door Jethro Tull. Die drie tracks openede dus ook de debuutplaat van Joe Bonamassa. Twee decennia later blijkt dat die tracks live nog steeds perfect in het oeuvre van hem passen.

De band

Waar het bij Joe Bonamassa eigenlijk vooral om hemzelf gaat, geldt dat zijn band ook erg sterk is. Eén van de muzikanten die het verdient om uitgelicht te worden, is bassist Michael Rhodes. De goede man, die onder andere voor Mark Knopfler en Johnny Cash ook werk heeft gedaan, legt op velerlei manieren een mooie basis voor het spel van Bonamassa. Dat geldt overigens ook voor de overige muzikanten.

In ‘Lookout Man!’ komt er nog een extra muzikant het podium op. Dan wordt de sound extra opgesierd door het werk op de mondharmonica. Die wordt daar gespeeld door Jimmy Hall. De registratie heeft daar ook goed oog voor, net als dat de regisseur niet alleen alles om Joe Bonamassa laat draaien. Elk lid komt goed en veel in beeld.

Natuurlijk heeft Joe Bonamassa al talloze livereleases uitgebracht en veelal betrof het goed vormgegeven, goed klinkend werk. Daarin onderscheidt Now Serving: Royal Tea Live From The Ryman zich niet. Dat is positief, want ook hier ligt de kwaliteit van het product hoog. In tijden dat men live niet of minder kan genieten van livemuziek presenteert Now Serving: Royal Tea Live From The Ryman zo wel een mooie set voor de liefhebber.

Joe Bonamassa - Now Serving Royal Tea Live From The Ryman

Tracklist Now Serving: Royal Tea Live From The Ryman

 1. When One Door Opens
 2. Royal Tea
 3. High Class Girl
 4. Lookout Man!
 5. Why Does It Take So Long To Say Goodbye
 6. A Conversation With Alice
 7. I Didn’t Think She Would Do It
 8. Beyond The Silence
 9. Lonely Boy
 10. Cradle Rock
 11. Walk In My Shadow
 12. A New Day Yesterday / Starship Trooper – Wurm

JOE BONAMASSA ONLINE

Website
Facebook
Twitter
Instagram

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén