White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

As I Lay Dying, Chelsea Grin, Unearth & Fit For A King @013 Tilburg

Leestijd: 4 minuten

De naam As I Lay Dying zal bij menig metalhead bekend in de oren klinken. De band was één van de acts die metalcore op de kaart zette, maar ging ook door roerige tijden. Die zijn inmiddels passé. Het ijzersterke Shaped By Fire bewees dat al. Op donderdag 17 oktober speelde het vijftal in de 013 te Tilburg. White Room Reviews was daarbij.

Een goed feestje wordt niet alleen gevierd. Dat moet zo ongeveer de strekking zijn geweest van As I Lay Dying, want het affiche loog er niet om. Naast de hoofdact kwamen namelijk ook Chelsea Grin, Unearth en Fit For A King spelen. Die laatst genoemde had de eer te openen.

Opvallend genoeg had deze band ook veel fans in de zaal. De energieke band met Ryan Kirby als frontman, kreeg de mensen zo vroeg op de avond al goed mee. Dat was de verdienste van deze Amerikanen zelf. Fit For A King, die een ruime maand geleden Dark Skies uitbracht, staat voor een goed portie aan metalcore, waarbij de grooves erg aanstekelijk zijn. Een belangrijke troef in dit gezelschap is de bassist. Hij wist zelfs over de bars van de 013 te wandelen, waardoor vele bezoekers niet in de gaten had dat hij achter hen stond te spelen. Deze strakke set was nog maar het begin van een mooie avond.

De Amerikaanse metalheads van Unearth draaien al lang mee in de metalwereld. Al aan het eind van de vorige eeuw was de band van zanger Trevor Phipps, die overigens in 2008 de EP Fit For A King uit hebben gebracht, actief. Vorig jaar kwam Unearth met Extinction(s). Die langspeler stond ook tijdens deze show centraal. De knallende metalcore, waarbij de nodige solo’s van Buz McGrath voor veel melodie zorgden, bewees dat Unearth nog steeds een topspeler in het genre is. De headbangers en de moshers had de band op zijn hand.

Daarna was het de beurt aan Chelsea Grin. Dit viertal was misschien de vreemde eend in de bijt. Echter, Chelsea Grin is mateloos populair. Hun loeizware deathcore is een modern uitvloeisel van vele stijlen. Death metal en metalcore vormen daarbij de belangrijkste ingrediënten.  De volop aanwezige jeugd kon deze band prima waarderen. Sterker nog, Chelsea Grin had deze generatie helemaal in zijn greep.

Toch was het As I Lay Dying waarover de meest lovende woorden werd gesproken na de show. En dat was niet zomaar. Luide knallen van vuurwerk en meters hoge vlammen lieten blijken dat As I Lay Dying inderdaad Shaped By Fire was. ‘Blinded’ en ‘Burn To Emerge’, beide van de onlangs verschenen langspeler, zorgden gelijk voor veel enthousiasme bij zowel het opgekomen publiek als de band zelf. Zanger Tim Lambesis dankte de talloze fans dat As I Lay Dying een tweede kans heeft gekregen. Menig metalhead weet waarom. Hun tweede kans maakte band helemaal waar. Scherp als in begin jaren denderde As I Lay Dying door de set.

Shaped By Fire was de hoofdleverancier van de setlijst. Dat is natuurlijk logisch. Toch werd ook het uit 2007 komende An Ocean Between Us ook nog viermaal aangedaan. Onder andere de titeltrack van die schijf zorgde voor mooie momenten in de zaal. Blijkbaar waren Awakened en The Powerless Rise, welke beide tussen An Ocean Between Us  en Shaped By Fire uit zijn gekomen, minder in trek. Van allebei die schijven werd maar één nummer gespeeld.

Voor de fans van het eerste uur was er ook nog wat te genieten. ‘Through Struggle’ van Shadows Are Security zat al vroeg in de set, terwijl die plaat ook nog werd aangehaald in ‘The Darkest Nights’. Nog verder terug ging men voor ’94 Hours’. De opener van Frail Words Collapse, welke de doorbraak van As I Lay Dying betekende, bleek na al die jaren nog steeds voor veel beweging te zorgen.

Fit For A King frontman Ryan Kirby zong bij As I Lay Dyings ‘Redefined’ mee.

Het is mooi dat bands worden afgerekend op hun muziek en niet op randzaken. Op die manier kan een band tenminste laten zien waar die goed in is. As I Lay Dying heeft dat dondersgoed begrepen. De überstrakke show zette de bühne niet alleen letterlijk in vuur en vlam. As I Lay Dying en in hun kielzog de metalcore, leeft als nooit tevoren.

Meer foto’s op onze Facebook.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén