White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Fleshgod Apocalypse, Omnium Gatherum, Azteca, Imperial Slave @Gebr. de Nobel, Leiden

Leestijd: 4 minuten

Het was in 2019 toen de Italiaanse meesters van de symfonische death metal, Fleshgod Apocalypse, de langspeler Veleno uitbrachten. Die plaat stond ook nog centraal bij de huidige tournee van dit gezelschap. Fleshgod Apocalypse streek op zondag 13 november neer in Leiden, voor een show in de Gebr. De Nobel. Het zou een gedenkwaardige avond worden.

Imperial Slave en Azteca

De Italianen hebben groots uitgepakt voor deze tournee. Buiten het feit dat ze Omnium Gatherum als special support bij hebben, waar ze ook in januari nog mee op tournee gaan, waren nog vele andere bands bij deze tournee betrokken. Niet al die bands waren elke avond present. In Leiden was het de beurt aan Imperial Slave en Azteca.

Door het vroege aanvangstijdstip is de eerste band niet aanschouwd kunnen worden. De mensen die er wel waren, sommigen speciaal voor deze Nieuw-Zeelanders, waren wel enthousiast over Imperial Slave. Het is te hopen dat ze daarom spoedig terugkeren op Nederlandse bodem om meer mensen te bereiken.

Azteca pakte daarna groots uit. Waar de schaduw eerst nog deed denken dat Wayne Static was gereïncarneerd, bleek al snel dat deze Mexicanen hun voorvaderen hoog hadden zitten. Hun metal, waarbij de brute partijen het pakkendst waren, werd ook opgesierd door het gebruik van oude, inheemse instrumenten. Buiten het feit dat zij als Azteekse goden op het bühne stonden, gaf dit een mooie schwung aan het geheel.

Omnium Gatherium

De Finse band Omnium Gatherum was daarna aan de beurt. Deze groep staat bekend om hun melodieuze death metal en draait al en paar decennia mee. Omnium Gatherum kon daarom voor hun set ook putten uit een breed scala aan songs, waardoor niet alleen het recente Origin werd aangedaan.

Toch stond de genoemde plaat meer dan behoorlijk centraal in de set. De energie waarmee de song gebracht werden deed de bezoekers goed, evenals ogenschijnlijk de heren zelf. De vergelijking door een bezoeker met Dark Tranquility was nog niet eens zo gek. Deze band wist namelijk hoe de melodieuze death metal op een overtuigende manier gebracht moet worden.

Fleshgod Apocalypse

Hoe goed, krachtig en leuk de eerdere bands ook waren; er was duidelijk een die er met kop en schouders bovenuit stak. Fleshgod Apocalypse wist het publiek op een uitzinnige manier in de groteske show, waarbij het decor het theatrale karakter van deze Italianen subliem ondersteunde, flink in beweging te krijgen. Een heuse wall of death werd opgevoerd om de energie echt de vrije loop te laten gaan.

Muzikaal was het niet alleen Veleno dat de klok sloeg. Hoewel deze sterk in de set verweven zat, putte Fleshgod Apocalypse uit haast alle albums. Alleen de fans van het eerste uur zullen het jammer hebben gevonden er niks van Oracles gespeeld is. Wel had Fleshgod Apocalypse met ‘No’ nog echt verse muziek in petto. Die stand-alone single in namelijk pas na Veleno uitgekomen.

Een mooie avond vol spetterende metal in Leiden leert niet alleen dat Fleshgod Apocalypse een daverende live-band is, maar ook dat de mensheid goed van aard is. Dat bleek wel toen er vanaf Leiden geen treinverkeer meer mogelijk was.

FLESHGOD APOCALYPSE ONLINE

Website
Facebook
Instagram
Twitter

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén