White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Metal Experience Fest IV @Gebr. De Nobel, Leiden

Leestijd: 4 minuten

Er zijn van die vastigheden in het leven waar men altijd reikhalzend naar uitkijkt. De festivals van Metal Experience in Leiden hoort daar inmiddels ook bij. Dat festival was op zaterdag 3 september alweer toe aan de vierde editie. Ondanks dat de editie een beetje uitgekleed was, waren er nog genoeg redenen om wel naar Gebr. De Nobel in Leiden af te reizen.

Natuurlijk had men graag Sanctuary gezien op de bühne van Gebr. De Nobel, maar dat komt in 2023 wel. Ditmaal had Metal Experience een mooie diversiteit aan metal, waarbij ook oog voor gevestigde namen en upcoming talent was, voor de metalhead in petto. Ondanks dat het alleen in de altijd gezellige foyer, onder genot van een puik draaiende dj, en de grote zaal plaats vond, was het genieten.

Release The River, Black Rabbit en Rebelstar

De kickoff was aan Release The River. De ondergetekende heeft die band door de reis met het ov niet gezien, maar menig vroeg aanwezig zijnde bezoeker was er erg lovend over. ‘Je hebt echt wat gemist’ en ‘talentvolle band’ kwamen dan ook uit verschillende monden. Daarom is Release The River dus een goede keus van de organisatie geweest.

Black Rabbit was vervolgens aan de beurt. Hun energieke show bewees dat thrash en death voor elkaar gemaakt zijn. Vurig knalden zij in een goed tempo hun metal op het publiek af. Rebelstar zorgde daarentegen ervoor dat de hardrock ook een podium kreeg. De Haagse band bulkt van de ervaring en zodoende hadden zij ook weinig nodig om het publiek, ondanks sommigen echt alleen voor metal kwamen, te verwarmen. Toch was het meest besproken moment van die set Metallica’s ‘Seek And Destroy’. Waarom maar voor de helft?

Martyr

Eerder dit jaar verscheen Planet Metalhead. Die plaat bewees dat Martyr wederom een werkje had uitgebracht welke niet mocht ontbreken in de platenverzameling van de zelf-respecterende metalhead. De Nederlandse metalband liet op Metal Experience Fest IV blijken dat ook live het vuur nog flink brand.

De strakke, enthousiaste set maakte duidelijk waarom Martyr al zolang meedraait. Hoewel de band vaak aan de heavy en speed metal wordt gelinkt, is hun muziek veel veelzijdiger dan deze genres soms doen vermoeden. Met Rob van Haren heeft men ook een frontman die het publiek echt weet te grijpen. Nieuwbakken drummer Elwin Molenaar speelde daarbij alsof hij al jaren in Martyr speelt. Complimenten dus ook aan hem.

Dead Head en Schizophrenia

Oké de line-up was al vlammend, maar met de twee slotakkoorden werd het vuurtje, waar mogelijk, nog steviger opgestookt. Zowel Dead Head als Schizophrenia versmolten de thrash en death tot een keihard metaal. Waar Dead Head bulkt van de ervaring en al meer dan drie decennia hun kunsten vertoont, geldt dat de leden van Schizophrenia nog niet eens in de planning zaten toen Dead Head al haar eerste noten speelde.

Ook dat is mooi om te constateren: met Schizophrenia en Release The River was er genoeg podium voor jonge honden, terwijl ook de ervaren rotten, de voorbeelden voor velen, hun ruimte kregen. Dat maakt Metal Experience Fest tot een genot voor de breed georiënteerde metalhead. En dat er dan ook nog zoveel gezellige mensen rondliepen, maakte het alleen maar mooier.

Volgend jaar Sanctuary

Het mooie van het feit dat Sanctuary de gehele tournee wederom had verplaatst, is dat Metal Experience direct een mooie aankondiging kon doen voor 2023. 23 september van 2023 kan dus genoteerd worden als een dag die niet gemist mag worden. In het kader van de vastigheden van het leven nu alleen wel te hopen dat het verplaatsen van Sanctuary ook geen vastigheid wordt. Echter, gezien deze editie weet men ook dat de organisatie van Metal Experience toch altijd wel een heerlijke line-up en een bak aan gezelligheid kan garanderen.

Metal Experience online

Website
Facebook
Twitter
Instagram

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén