White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

tētēma – Necroscape

Nog voordat de muziek geluisterd kan worden, zal men zich verbazen over de naam. De horizontale streepjes boven de twee ‘e’s en het ontbreken van de hoofdletters. Wat heeft dit te betekenen? Hoe moet dit worden uitgesproken? Die vraag verstomd als men verder kijkt. Dit betreft namelijk één van de talrijke bands van Faith No More-icoon Mike Patton. Via Ipecac Record komt tētēma met Necroscape.

Necroscape is al de tweede release van dit viertal. Naast stemkunstenaar Mike Patton zitten ook Anthony Pateras, Erkki Veltheim en Will Guthrie in de groep. Veltheim is de violist, Guthrie de drummer en Pateras is naast Patton het brein achter deze groep. In 2014 kwam de groep met Geocidal. Nu komt daar dus een vervolg op.

Verwacht niet direct dat het tētēma gaat om liedjes met een duidelijke structuur. De band combineert soundscapes, duizelingwekkende melodieën en noise om zo tot zijn creaties te komen. Dan is het natuurlijk heerlijk om zo’n geweldig breed getalenteerde vocalist in het midden te hebben. ‘All Signs Uncensored’ omvat dat allemaal. Hier wordt geflirt met Afrikaanse ritme, kan Patton overstuurd schreeuwen en worden zowel bekende als minder bekende ritmes in het geheel van een liedje gesmeed.

In het totaal staan er op Necroscape dertien tracks. ‘Soliloquy’ onderstreept het experiment én het geniale drumwerk van Guthrie. Het is daar alsof men improviseert alsof het jazz is, maar zich in de sferen van de metal bevindt. ‘Dead Still’ lijkt hier en daar zelfs beïnvloed door kinderliedjes om tegelijkertijd het spookachtige van de klanken ook te omarmen. Wie weet, is het ook wel een bang kind in een horrorfilm die dit zingt. De krijs van Mike Patton in de loop van het nummer laat dat de luisteraar wel geloven.

Necroscape is een plaat die niet direct te plaatsen valt. Het is kunst met instrumenten en een stem en laat hier en daar horen dat er ook echt wel iets van liedjes in zit. Het is echter meer een grote, hallucinerende beleving die tētēma de luisteraar laat ervaren.

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén