White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Oscar Smit – De Paradiso Punkjaren Deel 5

Leestijd: 3 minuten

Het is alweer het vijfde deel van De Paradiso Punkjaren en, een beetje vooruitlopend op de zaken, hopelijk niet de laatste. Oscar Smit is bezig aan een mooie reeks over een even zo mooi, vaak ondergewaardeerd, genre. De Paradiso Punkjaren Deel 5 1980-1981 zag Oscar Smit in de laatste maanden van 2023 via Black Olive Press wereldkundig worden. De presentatie was in Paradiso, natuurlijk.

Oscar Smit

Zijn fascinatie voor punk, en aanverwante genres, de hoofdstedelijke Paradiso en het journalist zijn, ziet deze auteur met de huidige reeks mooi samenkomen. Oscar Smit kan verder ook nog gekend worden van zijn tijd als dj bij Mazzo en van zijn werkzaamheden in de nog altijd gemiste Boudisque, waarvoor de ondergetekende in zijn tienerjaren nog wel eens de trein van Roosendaal pakte naar Amsterdam om alleen daar wat in de bakken te snuffelen.

De Paradiso Punkjaren Deel 5

Zoals gezegd is die Oscar Smit dus alweer toegekomen aan zijn vijfde deel over de punkjaren in Paradiso. In 172 bladzijdes is het echter niet alleen zijn beeld, zijn visie en zijn woordkunsterij dat zegeviert, want als een sterk journalist is hier grondig onderzoek voor gedaan. Daarbij heeft hij dagbladen, tijdschriften, fanzines en zelfs plakboeken van toenmalige fans onder andere kunnen gebruiken, zodat hier een mooi, breed beeld geschetst wordt.

Dat is direct ook het mooie. Vaak is te lezen over de concerten, die chronologisch aan bod komen, waardoor ook de evolutie in het proces van de punk als rode draad er doorheen gezien kan worden, hoe de meningen waren. Er zijn concerten die bijvoorbeeld door de schrijvende pers als zeer matig, om het netjes te zeggen, ontvangen werden, terwijl andere meningen heel enthousiast waren. Tevens blijkt dan ook dat sommige journalisten wel oog voor het genre hadden, waardoor zij soms als enige verslaggevers present waren. Dat is natuurlijk nog steeds niet veranderd. Evenals dat sommige liefhebbers het beter zien dan de schrijvende pers. Die beleving is soms toch anders. Dat komt hier mooi samen.

Punk en meer

Hoewel de titel vermoedt dat het louter om punk gaat, gaat het in De Paradiso Punkjaren Deel 5 om meer dan alleen dat genre. Veel aanverwante genres, zoals de ska, maar ook de reggae en electronica, welke destijds nog écht electronica betekende, met bandrecorders en al op het bühne, passeren dan ook gevierd en minder gevierd de revue.

Dat geldt ook voor de bands. Natuurlijk mogen de shows van The Specials, UK Subs en Madness niet ontbreken, maar het is eigenlijk al het openingsverhaal over Joy Division dat de show steelt. Daarmee wordt ook gelijk duidelijk dat het meer is dan punk, want Joy Division zou er vanaf kunnen zijn geleid, maar punk was het niet. Datzelfde geldt later in het boek voor U2, waarvan toen een enkele geest dus al wel door had dat dit een hele grote zou kunnen worden. De kenner. Ramones scoorden het snelheidsrecord en Depeche Mode was een beleving. Even zo goed is er ruimte voor de mindere goden, de tegenvallers en de controverses. The Exploited zorgt daarin voor een andere opkomst dan Dead Kennedys, terwijl er ook genres passeren waar niemand van het publiek punk was.

Oscar Smit heeft alles mooi gebundeld, niet te groot gemaakt en lekker leesbaar gehouden. Dat er schrijffouten in zijn gehouden, is misschien ook wel een heerlijke knipoog naar de punk, want ja, waarom de woorden van iemand anders verdraaien. Gaaf gedaan en ook nog eens mooi vormgegeven. Wie zich daarom wilt onderdompelen is alles wat zich in Paradiso in de jaren 1980 en 1981 rondom de punk afspeelde, moet het boek De Paradiso Punkjaren van Oscar Smit als een must zien. Op naar deel 6, want in 1982 stonden toch onder andere de Dead Kennedys weer daar?

Oscat Smit - De Paradiso Punkjaren Deel 5 1980-1981

Oscar Smit online

LinkedIn
Webshop Paradiso

Black Olive Press online

Website

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén