White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Autarkh – Form In Motion

Leestijd: 2 minuten

En toen was er ineens het bericht dat Dodecahedron er de brui aan gaf. Geen opvolger meer van Kwintessens. Toch blijft muziek iets dat blijft kriebelen. Daarom startte Michel Nienhuis Autarkh om toch ook zijn metal brein de creatieve ruimte te geven. Autarkh komt via Season Of Mist met de debuutplaat, Form In Motion.

Autarkh

Deze band is dus het geesteskind van Nienhuis. De line-up verraadt echter al dat dit niet zomaar een standaard metalband betreft. Tjinn Verbruggen en Joris Bonis vervullen rollen die aan de niet buiten de paadjes denkende metalhead moeilijk uit te leggen vallen. David Luiten is dan weer wel gewoon een gitarist die ook zingt.

Form In Motion

De debuutplaat van Autarkh telt iets meer dan drie kwartier aan muziek. Die tijd is verdeeld over tien tracks. Opener ‘Primitive Constructs’ duurt nog geen anderhalve minuut. Dat is echter ook een intro op wat komen gaat. Zulke momenten komen er vaker op de plaat, zoals in ‘Impasse’. Dan komen de geluidskunstenaars tot hun recht.

De langste track op Form In Motion is ‘Lost To Sight’. Het klinkt haast filosofisch. Misschien is dat ook wel de onderliggende boodschap. Denk aan het volk en de grot in combinatie met wat is waarheid. Kennen wij de waarheid over ‘hoe muziek moet klinken’? Kennen wij überhaupt de waarheid over muziek? Autarkh houdt de mensheid die spiegel voor.

Waarom? Autarkh klinkt als metal, maar heeft even zo goed beats die dansbaar zijn en tijdens de ADE in een van de meer obscure clubs zou kunnen klinken. Sferisch versus bruut scheurend. Daarom lijkt het erop dat de black metal een vleugje meepikt van de industrial, terwijl de vocalen op bepaalde momenten zelfs Gojira niet uit lijken te sluiten. De dancebeats lijkten hier de blasts van de black metal niet uit te willen sluiten. Zouden Ministry en Aborym ooit samen in een studio gaan zitten en The Prodigy gaan spelen met Mayhem in hun gedachtes, dan zou men dit kunnen krijgen.

Terug naar de vraag: ‘Wat is muziek?’ Michel Nienhuis laat met Autarkh horen dat hij zijn muziek heel anders interpreteert als bij Our Oceans. Autarkh staat met Form In Motion voor een evolutie in sound; of men nu wilt of niet. Is Autarkh de metalhead een stap voor?

Autarkh - Form In Motion

Tracklist Form In Motion

1. Primitive Constructs (1:23)
2. Turbulence (6:43)
3. Cyclic Terror (5:17)
4. Impasse (1:50)
5. Introspectrum (5:20)
6. Lost To Sight (7:39)
7. Metacognition (2:47)
8. Clouded Aura (7:25)
9. Alignment (6:39)
10. Zeit ist nur eine Illusion (2:27)

Autarkh online

Website
Facebook
Instagram

SEASON OF MIST ONLINE

Website
Webshop
Facebook
Twitter

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén