White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Behemoth – Grom (re-issue)

Leestijd: 3 minuten

Oké, het kan zomaar zijn dat voor velen dit nog een nieuwe plaat is, maar Behemoth draait langer mee dan sommigen weten. In de jaren ’90 hadden Nergal en consorten zich al gestort op de metal, maar zaten zij nog bij kleine platenmaatschappijen. Zodoende is Grom niet een plaat die iedereen gelijk linkt aan Behemoth. Dat album komt nu opnieuw uit via Metal Blade Records.

Behemoth, ten tijde van Grom

Dat niet iedereen direct in aanraking was gekomen met Grom, is ook niet gek. Het album is niet te bestempelen als Behemoths beste. Het was de tweede langspeler en de bombastische mixen van tegenwoordig waren waarschijnlijk nog niet eens in het hoofd van Nergal opgekomen. Naast hem waren toen drummer Baal Ravenlock en bassist Les te vinden, welke elkaar later in Hell-Born vonden.

Grom wordt gekenmerkt door een rommelige mix, wat kale sound en een distortion over de gitaar welke in ‘Rising Proudly Towards The Sky’ vies is en de vele herhalingen er niet beter op maken. Toch staan er met ‘Thou Shalt Forever Win’ en ‘Lasy Pomorza’ nog wel interessante tracks op. Overigens is Grom ook de plaat voordat Behemoth zich meer naar de death metal schoof. Hier is het black metal wat de klok slaat.

Grom (re-issue)

Nu heeft Metal Blade dus Grom interessant genoeg gevonden om opnieuw ui te brengen. Waarschijnlijk is dat ook zodat er een release is passend aan het bonusmateriaal. Dat maakt deze heruitgave namelijk interessant. Waar op de eerste schijf gewoon de tracks van Grom te horen zijn, inclusief dus ook Celina’s niet bijster indrukwekkende vocalen, is er ook een tweede schijf.

Die tweede schijf start met een drietal covers. ‘Freezing Moon’ eert Mayhem en met ‘Total Desaster’ haalt Behemoth ook Destruction aan. De derde cover is hun versie van Kat’s ‘Ostatni Tabor’. Dat is direct ook de minst bekende. Men moet wel onthouden dat deze tracks ook ten tijde van Grom zijn opgenomen, dus verwacht geen betere kwaliteit. Het gaat hier puur om de songs.

Livetracks

Nadat ook nog een tweetal tracks vanuit repetities op deze plaat zijn gekomen, sluit Grom af met drie nummers van Behemoth live. De eerste twee daarvan, ‘The Dark Forest (Cast Me Your Spell)’ en ‘Spellcraft And Heathendom’ zijn opgenomen tijdens de Pagan Thriumph Tour te Maastricht. De kwaliteit is ook hier puur voor de fan. De afsluiter van deze release is de enige song die later is opgenomen. Die liveversie van ‘Lasy Pomorza’ stamt uit 2021 en is opgenomen in Polen. Die opnames zijn direct een stuk beter en laten horen dat het werk van Grom nog steeds voortleeft.

De heruitgave van Grom leeft vooral van de mooie extra artwork en de bonusnummers van Behemoth. Voor de leek een mooie manier om te Behemoth voor hun wereldfaam te ervaren, maar men moet wel beseffen dat de kwaliteit ook van die aard is.

Behemoth - Grom (reissue)

Tracklist Grom (re-issue)

Disc 1 (Grom)

01.    Intro 
02.    The Dark Forest (Cast Me Your Spell) 
03.    Spellcraft and Heathendom 
04.    Dragon’s Lair (Cosmic Flames And Four Barbaric Seasons) 
05.    Lasy Pomorza 
06.    Rising Proudly Towards the Sky 
07.    Thou Shalt Forever Win 
08.    Grom 

Disc 2 (Bonus Vintage Material)

01.    Freezing Moon  (Mayhem Cover 1995/1996)
02.    Total Desaster (Destruction Cover 1995/1996)
03.    Ostatni tabor (Kat Cover 1996)
04.    Rising Proudly Towards the Sky (Rehearsal 1995)
05.    Dragon’s Lair (Cosmic Flames And Four Barbaric Seasons) (Rehearsal 1995)
06.    The Dark Forest (Cast Me Your Spell) (Live in Maastricht, Pagan Triumph Tour 1996)
07.    Spellcraft and Heathendom (Live in Maastricht, Pagan Triumph Tour 1996)
08.    Lasy Pomorza (Live in Krakòw, XXX Years Ov Blasphemy 2021)

BEHEMOTH ONLINE

Website
Facebook

METAL BLADE ONLINE

WEBSITE 
STORE

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén