White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Between The Buried And Me – Colors II

Even waren de wenkbrauwen gefronst, want het was 2007 toen Between The Buried And Me Colors uitbracht. Inmiddels is die band vele jaren en platen verder. Toch heet de nieuwe plaat van Between The Buried And Me toch echt Colors II. Dat album verschijnt via Sumerian Records.

Between The Buried And Me

Deze Amerikaanse progressieve metalband laat al jaren horen dat het moeilijk is om hun stijl echt te definiëren. De band gebruikt complexe ritmes en durft het aan om a-typische platen te produceren. Lange nummers zijn daarbij een onderdeel wat er mede voor zorgt dat men niet altijd even toegankelijke muziek presenteert voor de minder ervaren luisteraar.

Colors II

Doordat dezelfde flow en locatie aanwezig was als in de tijden van Colors heeft de band ervoor gekozen om deze plaat tot Colors II te bombarderen. Dat zorgt er direct ook voor dat de wereld hoge verwachtingen mag hebben van deze release. In een kleine tachtig minuten schotelt Between The Buried And Me op Colors II de luisteraar een dozijn nummers voor.

Eigenlijk begint Between The Buried And Me op deze plaat nog redelijk bescheiden. In een ruime drie minuten schotelt de band de luisteraar in ‘Monochrome’ een track voor welke de kunde in de progressieve hoek weliswaar onderstreept, maar tegelijkertijd weet de band het hier ook kort te houden.

‘Never Seen/Future Shock’ duurt meer dan elf minuten en afsluiter ‘Human Is Hell (Another One With Love?)’ gaat zelfs over de grens van de vijftien minuten heen. Die tracks omarmen wel de breedte van de sound: geniale ritmes, brute passages, frivole partijen, rustige experimenten en complexe zaken die eenvoudig aan elkaar gebreid zijn. Zo weet de band van metal naar haast Spaanse taferelen te switchen, om even zo snel terug te keren naar het land der metalen.

‘Fix The Error’

De track die misschien wel de meeste ogen op zich gericht weet, is ‘Fix The Error’. Hier krijgt Between The Buried And Me gezelschap van drie muzikanten. Dat zijn niet de minste en zeker niet de meest voor de hand liggende om hen samen op bezoek te hebben. Ex-Dream Theater-drummer Mike Portnoy, Navene Koperweis, die bekendheid verkreeg door zijn tijd in Animals As Leaders, en Ken Schalk van Candiria komen meedoen. Dat doen ze echter niet tegelijk. Elk drummer, wat dat zijn het allemaal, neemt de tijd om een drumsolo voor zijn rekening te nemen. Dat zijn geen ellenlange trommelopeenhopingen, maar snelle, furieuze hoogstandjes. Het nummer duurt immers maar exact vijf minuten en is ook gewoon nog een echt liedje.

Eigenlijk is Colors II zo’n plaat waar men woorden voor te kort komt, maar gesteld kan worden dat Between The Buried And Me met dit album de progressieve metal wederom van een topplaat heeft voorzien. Metal voor gevorderden met een gouden oren.

Between The Buried And Me - Colors II

Tracklist Colors II

01 Monochrome 3:14
02 The Double Helix Of Extinction 6:16
03 Revolution In Limbo 9:12
04 Fix The Error 5:00
05 Never Seen – Future Shock 11:41
06 Stare Into The Abyss 3:53
07 Prehistory 3:07
08 Bad Habits 8:43
09 The Future Is Behind Us 5:22
10 Turbulent 5:56
11 Sfumato 1:09
12 Human Is Hell (Another One With Love) 15:07

Between The Buried And Me online

Website
Facebook
Twitter

SUMERIAN RECORDS ONLINE

Website
Facebook
Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén