White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Billy Howerdel – What Normal Was

Hij is natuurlijk bekend als het brein achter A Perfect Circle: Billy Howerdel. Zijn creatieve geest gaat echter verder dan die band. Daarom is hij ook solo aan de slag gegaan. Zijn eerste plaat als solo-artiest is nu een feit. What Normal Was ziet Billy Howerdel verschijnen via Alchemy Recordings/BMG.

Billy Howerdel

Ooit werkte hij als gitaartechnicus bij Tool, om zodoende ook in contact te komen met Maynard James Keenan. Die werd later de zanger van Billy Howerdel’s A Perfect Circle. Hun debuut, Mer De Noms, was direct internationaal een plaat van de buitencategorie. Naast A Perfect Circle kan hij ook gekend worden van Ashes Divide.

What Normal Was

Nu is hij dus solo aan de slag gegaan. In tien tracks laat hij horen waar hij zelf voor staat. Opener ‘Selfish Hearts’ kan als lichtelijk trippy onderstreept worden, terwijl ‘Free And Weightless’ weer meer aansluit bij het werk van A Perfect Circle op Eat The Elephant, de meest recente plaat van die band.

Billy Howerdel is duidelijk ook beïnvloed door de jaren ’80. ‘Ani’ is daar een goed voorbeeld van. De liefhebbers van het rustigere werk van Depeche Mode zullen hier zeker op aanhaken, terwijl ook Air niet ver weg lijkt te zijn qua invloed. In ‘The Same Again’ klinken die invloeden ook. Misschien komt dit ook doordat Billy Howerdel meer speelt dan alleen de gitaar, waardoor er ook een belangrijke rol voor de elektronica is weggelegd. Dat er nog steeds een mooie rol weggelegd is voor de gitaar, blijkt in ‘Beautiful Mistake’, welke een van de vijf singles al uitgebrachte singles is.

What Normal Was laat horen dat Billy Howerdel op een intense, bedwelmende manier de muziekliefhebber weet in te pakken met een sound die breder is dan wat men van hem gewend is. Dit onderstreept zijn kunde als multi-instrumentalist.

Billy Howerdel - What Normal Was

TRACKLIST WHAT NORMAL WAS

  1. Selfish Heart
  2. Free And Weightless
  3. Ani
  4. Beautiful Mistake
  5. The Same Again
  6. Poison Flowers
  7. Follower
  8. Bring Honor Back Home
  9. EXP
  10. Stars

BILLY HOWERDEL ONLINE

Website
Facebook
Instagram

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén