White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

DEGREED – ARE YOU READY

Leestijd: 3 minuten

NWOSMR

Degreed is één van de topbands van de New Wave of Scandi Melodic Rock (NWOSMR). Veel melodieuze bands uit Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland vinden hun inspiratie in de harde rock en AOR uit de jaren ’80, maar Degreed koppelt moderne structuren uit de dance-, pop- en progwereld, stevige beats en snoeiharde gitaren aan hun muziek. Fris? Origineel? Absoluut, ‘Are you ready ‘is Degreed’s zesde album en de eerste schijf voor Frontiers Records. We nemen een kijkje in de ‘roots ‘van deze band en leggen onze oren te luister!

VAN KOPPARBERG NAAR STOCKHOLM

Degreed startte in het kleine mijnwerkersplaatsje Kopparberg in midden-Zweden. De broertjes Eriksson en hun vrienden speelden melodieuze rock. Een 5-track mini-cd (2007) werd in een cardboard-hoesje tijdens hun optredens in de lokale dorpjes verspreid. Het duurde echter een drietal jaren voordat Andrew McNeice (eigenaar van ‘melodicrock.com ‘) de band hoorde en Degreed boekte voor muziek op zijn nieuwe label. De plaat ‘Life, love loss ‘, vol met arena rock met moderne invloeden (elektronische drums, effecten, beats), deed het goed. De bandleden vertrokken naar de grote stad (Stockholm) om hun muziekleven te professionaliseren en hun sound te evolueren.

LABELS EN RELEASES

Voor de opvolger van het debuut werd groots uitgepakt. Zo steunde Bill Champlin (West Coast-legende, o.m. lid van Chicago) de groep met ’the vocal parts ‘ en ook veel Zweedse muzikanten schoten te hulp. ‘We don’t belong ‘kwam uit op het Japanse Spinning-label en werd goed ontvangen. Voor de opvolgers werd uitgeweken naar diverse labels (de Zweedse labels Sun Hill AB en Gain, Sony Music). Degreed slaagde er echter niet in om ‘een vaste stek’ te vinden.

FORMAT

Toch kreeg de muziek wél een vast omlijnd format. Degreed smolt in hun muzikale avonturen melodieuze rock uit de jaren ’80 – ’90 samen met ‘modern rock’ in een popachtige structuur. Lekker hard, competente musici, stevige beats en electro-invloeden zonder cheesy na(s)maak en Eurovisie-misbaksels. Soms op het randje hiervan, maar doorgaans erg smaakvol. De laatste plaat ‘Lost generation ‘ oogstte veel lof én leverde de nodige centjes op, door de Corona-uitbraak kon de band helaas niet het podium op.

Degreed – Are you ready

ARE YOU READY

Frontiers Records pikte de band op in 2021. De nieuwe schijf ‘Are you ready ‘ kende nodige promotie: singles, promo-video’s, voor Degreed is de schijf best een ‘make or break-dingetje’. De band zwerft al een tijdje van Zweedse naar Japanse labels en wat stabiliteit zou de band goed doen, zeker nu de bands weer live mogen en kunnen spelen. Met die nieuwe plaat komt het wel goed: De eerste nummers van ‘Are you ready’ (‘Into the fire’, ‘Higher’, ‘Feed the lie’, met zijn dikke gitaren en het Queen-achtige ‘Radio ‘) spatten uit mijn geluidsboxen. De productie is helder, de mix is strak en de instrumentale passages van de nummers zijn geweldig.

TUSSEN KUNST EN KITSCH?

Degreed maakt er ook een kunstje van om vette breaks en koortjes overal te laten ‘uitbarsten ‘, heel fraai, maar soms een beetje teveel van het goede. In de latere nummers van dit nieuwe ‘opus’ bekruipt me dat gevoel. Fans van het oudere werk van Degreed zullen wellicht verrast zijn door de aalgladde koortjes en de meer popgerichte kanten van enkele songs (o.a. ‘Turn back’). Toch mag de nieuwe schijf er écht wezen. Prima muziek, moderne, lekkere vibe, stevig, geschikt voor elk moment van de dag, Degreed heeft een fraaie plaat afgeleverd!

TOUR

In Zweden komt het tour-leven van veel bands wat traag op gang. Degreed plant wat shows in de zomer. Op 2 september speelt de band in Hamburg. Samen met enkele landgenoten (HEAT, Gathering of Kings, Electric Boys) en Paul Laine deelt men het podium van Die Markthalle! Een tip voor de melodieuze rockers met reislust!

TRACKLIST ARE YOU READY

01 – Into the Fire
02 – Higher
03 – Feed the Lie
04 – Radio
05 – Are You Ready
06 – Burning
07 – Falling Down
08 – Lost in Paradise
09 – Turn Back
10 – We Will Win
11 – Desire

DEGREED ONLINE

Website
Facebook

Manfred W.
Laatste berichten van Manfred W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén