White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn

Als de naam van de Duitse band Der Weg Einer Freiheit valt, gaat menig muziekliefhebbend hart sneller kloppen. De groep laat al jaren horen dat er ook een wereld na de black metal is. Hun zogenoemde post-black metal brengt velen in andere sferen. Daarom zijn de verwachtingen voor de langverwachte nieuwe studioplaat ook hooggespannen. Net als de voorganger komt Noktvrn van Der Weg Einer Freiheit uit via Season Of Mist.

Der Weg Einer Freiheit

Ondanks dat de naam inmiddels bij velen al als zeer vertrouwd in de oren klinkt, bestaat Der Weg Einer Freiheit nog niet eens bijster lang. Tien jaar geleden had de band nog maar net de debuutplaat uit en had men misschien nog nooit durven dromen van grootse werken als Stellar en Finisterre. Die laatste kwam in 2017 uit en vindt nu in Noktvrn de langverwachte opvolger.

Noktvrn

Waar Finisterre nog als drietal was uitgewerkt, telt Der Weg Einer Freiheit voor deze plaat gewoon vier leden. De fans zijn dat ook van de shows gewend. Nicolas Rausch heeft inmiddels ook de gitaar in handen genomen. In een kleine vijftig minuten schotelt dit kwartet de muziekliefhebber een zevental nummers voor.

Opener ‘Finisterre II’ gaat eigenlijk even door op de voorganger. Dat album sloot, in de standaarduitgave, af met ‘Finisterre’. Nu wordt de plaat op een kalm, kabbelend tempo in een kleine twee minuten ingeleid. Een stilte voor de storm. ‘Monument’, welke ook als single al online stond, laat horen dat Der Weg Einer Freiheit hun grootse manier van het verder kijken dan de black metal op hun geheel eigen wijze weer perfect in het vat heeft gegoten. De slepende gitaren, welke in ‘Morgen’ ook sterk naar voren komen, spelen daar een belangrijke rol in.

Deutsch vs. English

De oplettende luisteraar, en in de post-black metal moeten de oren daar goed voor gespitst zijn, heeft het wel door. ‘Immortal’, met The Devil’s Trade als gastzanger, en ‘Haven’ zijn tracks waarin Der Weg Einer Freiheit weldegelijk het Engels als taal gebruikt. In dat opzicht is het uniek en het gaat Nikita Kamprad ogenschijnlijk even gemakkelijk als het Duits af. Toch geldt ook dat het Duitstalige karakter ook iets ‘extra’s’ heeft.

‘Gegen Das Licht’ heeft ook iets extra’s. Deze meer dan elf minuten durende track is niet alleen de langste van Noktvrn, maar ook de meest indrukwekkende. Op een genadeloze manier laat Der Weg Einer Freiheit hier eens te meer blijken waarom de lengte in de post-black metal geen issue maar een kracht is. De opbouw van die track sleept de luisteraar naar een andere wereld. Afsluiter ‘Haven’ lijkt zelfs nog naar Pink Floyd en Steven Wilson te verwijzen.

Vier jaar wachten kan soms lang zijn, maar als er dan een plaat als deze volgt, dan snapt men weer waarom het goed is dat niet elke band in een hoog tempo platen produceert. Der Weg Einer Freiheit zet zich met Noktvrn op een nog groter voetstuk.

Der Weg Einer Freiheit - Noktvrn

TRACKLIST NOKTVRN

1. Finisterre II (01:52)
2. Monument (06:46)
3. Am Rande der Dunkelheit (08:18)
4. Immortal (06:50)
5. Morgen (07:00)
6. Gegen das Licht (11:13)
7. Haven (05:45)

DER WEG EINER FREIHEIT ONLINE

Facebook 
Instagram 
Official website

SEASON OF MIST ONLINE

Website
Webshop
Facebook
Twitter

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén