White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

DOROTHY- GIFTS FROM THE HOLY GHOST

Leestijd: 3 minuten

Zangeres Dorothy Martin Valentine, Hongaarse van geboorte (1986), heeft een band, genoemd naar eigen voornaam. Hun derde plaat is ‘Gifts from the Holy Ghost’. Roc Nation heeft deze plaat uitgebracht. Volume op 11 en los gaan! We nemen een kijkje ‘achter de schermen’ en beluisteren deze schijf.

For those about to rock, Dorothy salute you!

Dorothy startte in 2014 met het uitbrengen van een gelijknamige EP (5 tracks) op het Claray-label. De 12 inch werd opgemerkt door Rolling Stone en Skullcandy, de audio (koptelefoons, oortjes, audio back packs) -gigant uit Park City, Utah, liet de band optreden in diverse Europese hoofdsteden om hun reclamecampagne extra ondersteuning te bieden. Met name de stem van Dorothy viel op: Meg White (The White Stripes), Patti Smith, Allison Mosshart (The Kills), leunend tegen een muur van AC/DC-riffs.

Roc Nation

Jay-Z, befaamd rapper, maar ook labeleigenaar van diverse rocklabels, boekte de band voor zijn Roc Nation-label. Rihanna, Rita Ora, J. Cole en Jay Smith werden Dorothy’s labelgenoten en de eerste schijf van haar, ‘Rockisdead’ , haalde binnen een korte tijd de top van de hitlijsten (o.m. een eerste plaats in de US Heatseekers-list). Veel tracks waren ook te horen in diverse commercials, films en tv-series (o.a. Orange is the new black). Dorothy toerde de wereld rond als support van Halestorm en de naam was gevestigd!

Follow-up

De opvolger was een stuk gematigder, minder heavy en de respons was wat lauwtjes. Linda Perry, songwriter voor de 4 Non Blondes, schreef het grootste deel van de nummers, maar de kaskraker-reactie bleef uit. ’28 Days in the valley’ leverde een grote hit op, ‘Flawless ‘, maar meer dan een kleine headliner-toer met Spirit Animal/Record Heat zat er niet in.

Dorothy – Gifts from the Holy Ghost

The Holy Ghost.

Het was een tijdje wachten op album nummer drie. Een EP in 2021, met 4 bekende tracks, werd uitgebracht, maar écht nieuw materiaal ligt nu pas in de platenzaak. ‘Gifts from the Holy Ghost’ is een plaat, die veel doet denken aan de begindagen van de band. De productie is erg helder, open, krachtig, een meesterwerk van veteraan Chris Lord Alge. En het ‘good girl, gone bad’- karakter van weleer is wat verder weg. De titel refereert naar een incident waarbij een gitaar-roadie van de band, mede door de bandleden, een overdosis overleefde. Veel teksten hebben iets spiritueels, gaan over gezondheid, herstel en positivisme.

Lekker

En natuurlijk wordt er stevig muziek gemaakt! Maar liefst elf co-writers stonden Dorothy bij voor de compositorische aanpak. De nummers van o.a. Eric Blair Daly, Jason Hook (Monkeyhead), Trev Lukather (jawel, zoon van Steve) en Keith Wallen (Breakin Benjamin, Copper) spatten van de plaat af: Dikke riffs, vette klanken en de stem van Dorothy, die als een Grace Slick boven de muziek hangt, heerlijk! De band is inmiddels gestart met een intensieve toer in de VS, die tot in september reikt. Samen met de nieuwe Halestorm (!) is deze Dorothy een lekker female-zomerdrookbraakje in metalland!

Tracklist

A beautiful life
Big Guns
3:36
3:32
Rest In Peace3:37
Top Of The World4:04
Hurricane3:17
Close To Me Always3:55
Black Sheep3:10
Touched By Fire3:43
Made To Die3:43
Gifts From The Holy Ghost4:19
Dorothy – Gifts from the Holy Ghost

Dorothy Online

Dorothy | Facebook

DOROTHY (dorothyonfire.com)

Manfred W.
Laatste berichten van Manfred W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén