White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

X Raiders stopt vanaf augustus voor onbepaalde tijd

Leestijd: 3 minuten

Ze rammen al veertien jaar keiharde rocktracks en komkommers in je gezicht. X Raiders – ooit begonnen als Rectum Raiders – heeft het nieuwe naar buiten gebracht dat ze hebben besloten om hun activiteiten voor onbepaalde tijd stil te leggen.

De mededeling

Lieve fans, volgers en iedereen die ons de afgelopen jaren heeft gesteund,
 
We hebben een belangrijke mededeling. Nadat we de afgelopen 14 jaar menig podium onveilig hebben gemaakt, hebben we besloten dat het tijd is voor een welverdiende pauze: vanaf 1 augustus 2022 zullen we onze activiteiten als X Raiders voor onbepaalde tijd onderbreken.
 
Een van de redenen is dat onze bassboy Jaco Nederland 2 jaar zal verlaten om onderzoek te doen aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT). We steunen hem natuurlijk allemaal volledig om deze bijzondere kans aan te grijpen.
 
Na al deze jaren is dit voor ons de perfecte tijd om een stapje terug te doen en ruimte te pakken om te reflecteren en heroriënteren. We zullen niet stil blijven zitten en werken aan nieuwe samenwerkingen, nummers, inspiratie en meer. In de tussentijd zal de band zoals jullie die kennen echter op pauze worden gezet.
 
Misschien komen we terug als X Raiders, maar wie weet: de komende shows zouden ook zomaar de laatste kans kunnen zijn om ons nog een keer in deze vorm te zien. Dus snel nu naar de ticketshop en koop je kaartjes. We spelen nog veel shows de komende tijd. Kom dansen, zweten, zingen, springen, drinken en een traantje met ons wegpinken.

We houden van jullie allemaal.

 
Rectum forever,
XR

X Raiders in het kort

In ruim veertien jaar tijd heeft de band een ware cult-status weten op te bouwen. Als Rectum Raiders kwamen de schoolvrienden Daniël, Jaco, Guus en Niek in 2008 bij elkaar om mee te doen aan het open podium van de studievereniging. In de jaren hierna wonnen ze de publieksprijs bij Clash Of The Cover Bands, gingen ze op tour in Taiwan, en kwamen ze met hun eerste EP: On the Origins of Affirmation.
 
In 2014 verscheen hun tweede EP Fire in the Hole, plus hun cover van Benny Benassi’s Satisfaction – met de beruchte bijbehorende videoclip Inmiddels zorgde hun reputatie van overweldigende live optredens en bizarre videoclips voor het openen van vele deuren (en het sluiten van wellicht nog meer). Zo waren ze te gast bij De Wereld Draait Door en werden ze geboekt voor festivals als Paaspop en de Zwarte Cross.

2016 en verder

In 2016 kwam Jeroen aan boord als tweede gitarist en ging de nu vijfkoppige band samen met producer – en jeugdheld – Jochem Jacobs (Textures) de studio in om twaalf zelfgeschreven nummers voor hun debuutalbum op te nemen. Het album droeg de naam Rectum Raiders en werd gepresenteerd in een uitverkochte Merleyn in Nijmegen.
 
In 2018 besloot de band om hun naam te veranderen van Rectum Raiders naar X Raiders. Dit omdat ze in eigen woorden “gewoon een beetje klaar met die anus” waren. Ook verscheen dit jaar de documentaire Goin’ Rectal van regisseur Dennis Alink (Unknown Brood) met Henry van Loon als verteller.
 
In de jaren hierna stond de band op FortaRock in het Nijmeegse Goffertpark, en deden ze zowel een Nederlandse clubtour als een support tour met Fleddy Melculy. Ondertussen werd er druk gewerkt aan het tweede album, welke live werd opgenomen in de Wisseloord Studios, met producer Attie Bauw (Judas Priest).

X Raiders 2022

2020 tot nu

Begin 2020 kwam het tweede X Raiders album uit, Weltschmerz ’89. Deze werd verkozen tot album van de maand in het Duitse Guitar Magazine en de videoclip voor Meat Market, gemaakt door Mikki Sindhunata, werd verkozen tot ‘best music video’ bij The Hague Film Festival. De release show vond plaats in de Melkweg, en de release tour bracht de band door heel Nederland, België en Duitsland, totdat de pandemie deze een halt toe riep.
 
De bandleden gebruikten hun vrije tijd tijdens de lockdown om nieuwe nummers te schrijven en deze zelf te produceren en op te nemen. Een nieuwe EP, mix door Joost van den Broek (Powerwolf, Navarone) in Sandlane Studio, master door Tony Lindgren (Opeth, Sepultura) in het Zweedse Fascination Street, komt voor de zomer uit.

Vanaf 1 augustus 2022 legt de band, mede door het vertrek van hun bassist naar het buitenland, hun activiteiten stil. Tot die tijd spelen ze nog een aantal shows en zal er nog nieuwe muziek verschijnen.

X RAIDERS LIVE

29-04 De Walrus, Groningen
30-04 Groene Engel, Oss w/ Fleddy Melculy
15-05 dB’s, Utrecht
20-05 Kid’s Rhythm ‘n’ Blues Kaffee, Antwerpen
28-05 Cayen, Enkhuizen
03-06 De Duycker, Hoofddorp w/ The Sore Losers
04-06 Muziek Cafe, Helmond
25-06 Elektra Tuinfeest, Sliedrecht
10-07 Streetrock, Bakel.

X RAIDERS ONLINE

Website
Twitter
Facebook

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén