White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

FORTUNE – LEVEL GROUND

Leestijd: 3 minuten

Fortune?

Fortune? Het typische jaren ’80 – logo, die achternaam? Ik herken het logo. Zou het misschien weer ‘die groep’ zijn? Een duikje in de platenkast levert een positief antwoord op. Ik heb hun fameuze debuutplaat uit 1985 en nog wat ander spul. Level Ground is hun derde plaat, uitgebracht door Frontiers Records. We gaan deze luisteren en duiken in het verhaal van de band en zijn derde schijf.

De broers en hun zusje Fortune

Richard en Mick Fortune vormden samen met hun zus Colleen en wat andere muzikanten in de jaren ’70 een band met hun achternaam. De LP van deze band (weer die achternaam) kwam uit op Warner, maar pas in 1981 was er een doorbraakje: De band mocht op tournee met Heart en Blue Oyster Cult in de Aloha Stadium Summer Blowout-tour. Ook leverde de band een track aan voor de muziek van de cult-filmclassic The Last American Virgin. Na 1981 wijzigde de band de muzikale koers.

Revamped

Een nieuwe Fortune verrees in 1982. Roger Scott Craig, keyboardspeler van de Liverpool Express Band en Bobby Birch, bassist voor Elton John, voegden zich bij de broers. Het zusje werd gedumpt en vervangen door zanger LA Greene. De groep (Fortune (Mark II, zeg maar) legde zich toe op het spelen van Boston-achtige muziek. De band stopte even in 1984 en miste de aansluiting bij het label CBS Records, ondanks hun vele optredens en puike demo-opnamen.

Camel

Camel Records Inc, het label van Bruce Bird, lijfde de band in 1985 voor een LP. Bands als Night Ranger, Franke & The Knockouts en Giuffria werden de labelgenoten van Fortune en deze bands hadden veel succes. De LP, ‘Fortune’ genaamd, kwam uit en de plaat is een ware AOR- en melodic rock-classic! Top nummers, geweldige zang, gaaf gitaarwerk en een mooie, voor die tijd, open productie. Ik heb die plaat weer eens opgepikt voor de review van deze schijf. De moeite waard!

Verdwenen klassieker

Het Camel-label, toen onderdeel van MCA, ging failliet en de rechten (en mastertapes) van menig album werden in de kluis gehouden. Voor Fortune was er, ondanks goede kritieken, geen kans om geld te verdienen én om hun album elders opnieuw aan te bieden. De band viel uiteen en hun debuut op Camel is één van die vergeten en verdwenen ’topplaten’. Ik kocht de reissue van het debuut op CD in 2004, bijna 20 jaar later…….

Harlan Cage en 101 South

De broers Fortune leken van de aardbodem verdwenen. Roger Scott Craig speelde bij Nina Hagen. LA Greene formeerde Harlan Cage in 1996 en toetsenist Roger sloot zich bij hem aan. De muziek leek wel wat op Fortune, maar na vier platen (op het MTM -label van voetballer Thomas Hässler) was het voorbij. De band 101 South werd later door Roger Scott Craig gevormd in 1999. Weer leek Fortune terug te komen, maar 101 South bestond niet lang.

Fortune – Level Ground

Nottingham

Bruce Mee, labeleigenaar, concert-organisator, journalist en liefhebber van het genre nodigde een reünie van Fortune (de broers waren weer bijeen met wat oefenwerk sinds 2008) uit voor het Rockingham-festival van 2016. Ook werd er plaatwerk uitgebracht via het Italiaanse Frontiers-label in 20219 (Fortune II) én van de Rockingham-optredens verscheen ook een live-dingetje. Fortune was terug en met de nieuwste plaat, nu in mijn digispeler, zijn ook die typische kenmerken van de debuutplaat weer fris en fruitig aanwezig.

Houdbaar?

En is de muziek houdbaar? Blijvend? ‘Level Ground ‘luistert in ieder geval als een échte plaat. Zo uit de jaren ’80 en het begin van de jaren ’90. Muzikanten, die hun instrument beheersen, strak spel, goede zang, lekkere vaart (het titelnummer, ‘Orphaned in the storm’, ‘Riot in the heartland’, ‘Dangerous things’) en veel aandacht voor de productie, composities en koortjes. En ook de ”typische AOR-ballad ‘ (‘I will hold you up’, met Steve Pocaro op piano)is er weer. Natuurlijk is de magie van de mid-jaren’80 niet meer aanwezig. Roger Scott Craig is er niet meer bij, Bob Emmett is zijn vervanger. De plaat mag er écht wezen, voor de liefhebber, de verzamelaar én de metallist met een ruime muzieksmaak!

Tracks ‘Level Ground’

1. Silence Of The Heart 4:02 2. Judgement Day 4:19 3. Dangerous Things 4:48 4. I Will Hold You Up 4:38 5. Riot In The Heartland 5:05 6. Orphaned In The Storm 4:36 7. I Should Have Known You’d Be Trouble 5:09 8. Hand In Hand 5:00 9. Level Ground 3:38 10. Lunacy Of Love 5:34

Total running time: 46:53

Fortune Online

https://www.facebook.com/fortunerockers

Frontiers Music Srl | Record Label

Manfred W.
Laatste berichten van Manfred W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén