White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Exess – Deus Ex Machina

Leestijd: 2 minuten

Zwitserland heeft een rijke historie als het om band gedreven door rock en metal gaat. Die traditie lijkt zich in het Alpenland nog steeds voort te zetten. Exess is daar ook een voorbeeld van. Deus Ex Machina  is de eerste langspeler van dit viertal, dat via Fastball Music uit gaat komen.

Exess presenteert hun muziek als een middelweg tussen de rock en de metal. De invloeden van dat laatste genre zijn duidelijk hoorbaar, maar door de fijne vocalen van Céline Bart krijgt de luisteraar de muziek op een manier voorgeschoteld als toen Skunk Anansie ook met flink heftige gitaren het mainstreampubliek met gemak kon inpakken.

Opener ‘Not An Eternal Day’ laat gelijk horen dat de basis vaak neigt naar de metal. De invloeden van de porgressieve metal worden in ‘Find A Shelter’ ook duidelijk. Daar zou Tool zomaar van invloed op deze rockers kunnen zijn. Waar die tracks meer van de heavy kant zijn, laat Exess in ‘The Letter’ horen dat het ook in een rustiger vaarwater goed gedijd.

Op Deus Ex Machina staan in het totaal negen tracks. De laatste daarvan, hun versie van het welbekende ‘Sleeping Satellite’, betreft een bonustrack. Samen zijn ze goed voor bijna drie kwartier aan muziek. Dat Exess die muziek daar op een veelzijdige manier in presenteert, is fijn voor de luisteraar. ‘Feel The Right Hand’ komt misschien op sommige momenten wel erg dicht bij Skunk Anansie, terwijl ‘Nothing Is Left’ de brute kant van deze band enorm onderstreept. De ruige mannelijke vocalen die het duel aangaan met Céline Bart zorgen voor een mooie extra laag. Die mannelijke vocalen worden verzorgd door Patrick Dujany, als gastvocalist.

Exess laat horen dat Zwitserland iets heeft wat veel andere landen niet hebben: een hoog standaardniveau. Of het nu de gerenommeerde bands of relatief nieuwe namen als Exess betreft, de kwaliteit lijkt altijd aanwezig. Deus Ex Machina is een lekkere plaat waar rock en metal heerlijk in elkaar opgaan.

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén