White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Deus Mortem – Kosmocide

Leestijd: 3 minuten

Na zes jaar tijd zijn ze terug met hun tweede langspeler namelijk Kosmocide. De Poolse bandleden hebben samen een album gemaakt bestaand uit 7 nummers die goed zijn voor 45 minuten. Het album is uitgebracht 28-04-2019 door Terratur Possessions/Malignant Voices. Ze produceren al meer dan 10 jaar rauwe black metal zonder enig poespas. Geen keyboards of lange openingen. Gewoon rauwe black metal. Behalve dat het black metal is hoor je hier en daar ook in hun werk wat meer death/thrash metal gereleveerde riffs. Dit zorgt voor afwisseling en niet dat het alleen maar standard black metal is.

Kosmocide gaat van start met ”Remorseless Beast”, een nummer van 5,5 minuut waarin je meteen het album in wordt gesleurd. Het begint meteen snel, agressief en vooral met veel power. Deus Mortem heeft altijd al een sound gehad waarmee je ze direct kon onderscheiden. Zo ook op dit nieuwe album. Het tweede nummer begint krachtig. De opening is wat bombastische, vooral door de drums. Daarna gaat het in een rap tempo door. De overgangen binnen de nummers zijn snel en vloeiend. Vaak hoor je in black metal weinig afwisseling maar tot zover heeft het album het wel. Door de juiste hoeveelheid aan afwisseling blijft het aantrekkelijk om te luisteren. Het derde nummer begint wat rustiger. Ondanks dat het geval is, is de atmosfeer eromheen erg aantrekkelijk. Het is dan iets wat trager maar door de vele afwisseling blijft het interessant.

Ondertussen zijn we bij ”Through the Crown It Departs”. Je hoor hierin duidelijk thrash/death metal invloeden. Je hoort ze vooral in de riffs. Doordat het niet alleen maar typische black metal is blijft de muziek op dit album wendingen nemen die je niet ziet aankomen. Met nog maar een paar nummers te gaan komen we aan bij nummer vijf op de Kosmocide . Het betreft een nummer waarin veel melodie in te vinden is. Het is krachtige & bombastische. Van wat rustige stukken tot stukken waarin lekker wordt geragd. De balans tussen deze stukken is perfect. ”Ceremony of Reversion p.2” is een vervolg van een nummer die te vinden is op hun eerste full-lengt album Emanations of the Black Light. Het nummer start akoestisch. In het laatste nummer geven ze nog één keer alles. Het heeft een typische black metal sound maar is ook erg melodieus.

Het album is op gebied van black metal zeker vernieuwend. Het is natuurlijk lastig om altijd wat nieuws te verzinnen, maar de leden van Deus Mortem hebben het goed voor elkaar gekregen. Maar dat het goed in elkaar zou gaan zitten was te verwachten. Dit omdat alle muzikanten binnen de band al jaren ervaring hebben in de muziekwereld. Alle nummers op Kosmocide zijn langer dan vijf minuten maar desondanks ze langer zijn dan een gemiddeld nummer verveelt het voor geen seconde. Door de vele afwisseling en de goede overgangen valt het niet op hoelang de nummers zijn. Wat ook een goed punt is van het album is dat je goed hoort dat de nummers bij elkaar horen. De productie van het album had in mijn ogen iets beter gekund. Dit omdat het op bepaalde momenten voelt alsof het niet lekker eruit komt. Het geluid is wel erg helder maar heeft een iets te modernere afwerkingen. Desondanks hebben deze Poolse gasten een lekker album geproduceerd.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén