White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

FM – Thirteen (Frontiers Records, 2022)

Leestijd: 3 minuten

CLASSIC FM

FM is in het muzikale landschap van de melodieuze rockers en AOR-fanaten een begrip. De band, ontstaan uit de rockgroepen Wildlife, Samson en Diamond Head uit de London-area, draait al sinds 1984 mee in de ‘ AOR-scene ‘.  Het creatieve hoogtepunt van deze band is te horen op de eerste schijven (Indiscreet, Tough it out, Takin’it to the streets en Aphrodesiac): dikke melodieuze rock, open composities met veel aandacht voor de stem van Steve Overland én leuke commerciële successen. In 1995 hield de groep ermee op, maar een doorstart werd gemaakt met kleine clubtours in 2007.

HERSTART

In 2009 werd die herstart vastgelegd met nieuw plaatwerk en FM heeft sindsdien vijf platen gemaakt, haar fameuze debuutalbum ‘Indiscreet ‘opnieuw opgenomen en een dozijn live-platen en EP’s uitgebracht. Thirteen is hun dertiende album, uitkomend op het Italiaanse Frontiers label, dat veel aandacht besteedt aan AOR- en melodieuze rock-acts, die na de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw in de vergetelheid raakten.

THIRTEEN

Is het een killerplaat, deze ‘Thirteen ‘? Een nieuwe ‘doorbraak ‘?  ‘Goud van Oud’? Nee, dat niet, maar de plaat is wel erg fraai. De FM-leden zijn allemaal topmusici, die veel samenspeelden en samenspelen en die, ondanks de lockdownperiode, veel muziek bleven maken. Gitarist Jim Kirkpatrick maakt als solist schitterende platen met bluesmuziek, ook toetsenist Jem Davis (ex-UFO en Tobruk) is actief in dit genre. Steve Overland schittert naast FM , ook in zijn eigen muziekprojecten (Overland, Groundbreaker (met de Zweed Tommy Denander op gitaar),  maar ook in The Ladder en Shadowman (met Britse muzikanten) steelt hij de show).

SOEPELE CROSSOVER AOR – BLUES

Juist die muzikale souplesse, die ervaring, spatten van ‘Thirteen ‘af. De nummers kennen een duidelijke opbouw, een stevige, vaste formule en het muzikale niveau is hoog. En voor een band, die al 40 jaar meedraait, wordt er lekker door-gerockt én prima gezongen, want de stem van Steve Overland blijft herkenbaar. Van de vlotte opener ‘Shaking the tree ‘, de blues-fused rockers ‘Talk is cheap ‘en ‘Love and war ‘, de bluesy ballad ‘Long road home ‘met zijn Thin Lizzy-achtige keyboard – en gitaarlijnen, van het dikke jaren ’80 klinkende ‘Fight fire with fire ‘ , het hypermelodieuze ‘Waiting on love’ tot het pittige einde van ‘True to yourself’ het is prettig toeven bij deze schijf van FM. Zonnetje buiten, lekker achtergrondmuziekje, refreinen, die meezingbaar zijn, fris gitaarwerk, dikke keyboards en een herkenbare stem……………………………………….het wordt niet beter deze maand!

FM-TOUR

FM start eind maart met een drukbezette tour door Europa, op 12 mei is de band te zien in de Oefenbunker in Landgraaf.  Het lijkt me gaaf om de band weer eens live te zien en te horen. Mede op basis van deze  ‘Thirteen ‘kijk ik hiernaar uit!

FM – THIRTEEN

FM THIRTEEN TRACKLIST

1.  Shaking The Tree
2.  Waiting On Love
3.  Talk Is Cheap
4.  Turn This Car Around
5.  Love And War
6.  Long Road Home
7.  Be Lucky
8.  Every Man Needs A Woman
9.  Just Got Started
10. Fight Fire With Fire  
11. Be True To Yourself      

FM online

http://www.fmofficial.com/
https://www.facebook.com/FMofficial
https://twitter.com/FMofficial
https://www.youtube.com/c/Fmofficial

 
Manfred W.
Laatste berichten van Manfred W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén