White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Mostly Autumn – Graveyard Star

De plaat oogt donker en onderstreept direct ook daarmee de sferen die zowel de naam van de band als die van de plaat zelf oproepen. De herfstachtige kleuren, waarin veel gelaagdheid zit, geven op voorhand daarom al sfeer mee aan Graveyard Star van Mostly Autumn. Die plaat is verschenen via hun eigen Mostly Autumn Records.

Mostly Autumn

De band, welke in hun thuisland, het Verenigd Koninkrijk, wordt gerekend tot een van de honderd beste progbands, is in tijden voor corona rijkelijk beloofd voor wat zij deden. De groep is veelvuldig genomineerd voor prestigieuze prijzen, waaronder voor beste album en beste zangeres, en is onder andere op tournee geweest met Ritchie Blackmore’s Rainbow.

Graveyard Star

Het is alweer de veertiende plaat voor de in 1995 opgerichte band. Gezien de talloze wisselingen in de ruime bezetting van deze band, is het ook leuk om te concluderen dat de line-up hetzelfde is als die op White Rainbow, welke twee jaar geleden uit is gekomen. Dat zal de fans ook goed doen, want die plaat was een absolute topper.

De twaalf tracks op Graveyard Star, welke samen iets meer dan vierenzeventig minuten duren, openen met de titeltrack. ‘Graveyard Star’ is direct een nummer van meer dan tien minuten welke alle facetten van deze progressieve rockband laat passeren. Het is alsof Pink Floyd en Genesis samen Blackmore’s Night en Thin Lizzy verwelkomen. Het knappe stukje songwriting zorgt ervoor dat men ook de hele tijd geboeid blijft luisteren.

Troy Donockley

Als een band zich in de kijker speelt van andere bands, ontstaan er ook mooie dingen. In dat kader kan Mostly Autumn ook buigen over een zeer bijzondere gastmuzikant die een rijkelijke bijdrage aan de plaat levert. Nighwish’ Troy Donockley komt in meerdere nummers zijn kunsten, zowel middels diverse instrumenten als middels zijn stem, vertonen. Dat heeft extra schwung aan de sound, want zo komen de Keltische invloeden ook nog sterk naar boven. ‘Skin Of Mankind’ is daar een goed voorbeeld van.

Graveyard Star is een plaat geworden die onderstreept dat Mostly Autumn een geniale band in de hoek van de progressieve rock is. Wie een plaat zo vol kan zetten en de luisteraar van begin tot het eind geen seconde weet te verliezen, is zeer goed bezig.

Mostly Autumn - Graveyard Star

Tracklist Graveyard Star

 1. Graveyard Star
 2. The Plague Bell
 3. Skin Of Mankind
 4. Shadows
 5. The Harder That You Hurt
 6. Razor Blade
 7. This Endless War
 8. Spirit Of Mankind
 9. Back In These Arms
 10. Free To Fly
 11. The Diamond
 12. Turn Around Slowly

Mostly Autumn online

Website
Facebook

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén