White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Navian – Cosmos

Het was in de zomer van 2020 toen vanuit Noorwegen ineens de ep Reset op de wereld werd losgelaten. Die ep bracht de muziekliefhebber het geluid van de instrumentale rockers van Navian. Dat album krijgt nu een vervolg dat grootser is. Via Indie Recordings komt Navian namelijk met de langspeler Cosmos.

Navian

De eerste ep van Navian mocht dan een gevierde release zijn, de band was dat al voordat er überhaupt een officiële release uitgebracht was. Al voor die korte schijf speelde het gezelschap op menig festival en werden de shows aangeregen. De ep Reset was dan ook een mooie opstap naar een uitgebreidere release.

Cosmos

De technisch begaafde muzikanten hebben op Cosmos een achttal tracks in petto. De langste daarvan bedraagt ‘Cosmos’, welke als afsluiter van de release te vinden is. Die track duurt ruim meer dan zeven minuten, maar is tevens ook de enige track van zo’n lengte. Het gros zou gewoon op de radio gedraaid kunnen worden. Overigens schotelt Navian op Cosmos geen track van de ep Reset voor, waardoor het ook echt acht nieuwe nummers zijn.

Muzikaal moet men Navian in de hoek scharen waar onder andere ook Animals As Leaders zich begeeft. De veelzijdige progressieve metal gaat gepaard met hoogstaande partijen, wat direct in ‘Luna’ duidelijk wordt. ‘Ghost Stories’ bewijst echter dat de groep ook vanuit heftige passages de rust durft op te zoeken, waarbij de invloeden van de jazz niet worden uitgesloten.

‘Apricity’ laat horen dat Navian ook met heavy grooves om de hoek kan komen kijken. Tussen de sferen van zweverige intergalactische reizen, stuitert men dan ineens van meteoor naar meteoor. Dat dromerige karakter is namelijk de andere kant van hun sound. Die balans weet de groep goed te bewaken, waardoor de acht tracks op Cosmos interessant blijven.

Het is altijd lastig om instrumentale muziek te maken die ook nog blijft boeien. Navian bewijst dat het echt niet altijd nodig is om een vocalist te hebben, want op Cosmos zijn er genoeg aanknopingspunten om toch herkenbaar uit de verf te komen.

Navian - Cosmos

Tracklist Cosmos

  1. Luna 4:42
  2. Ghost Stories 4:00
  3. Apricity 4:54
  4. Silver Lining 4:43
  5. Temple 3:45
  6. Breeze 3:24
  7. Duchess ft. Mats Haugen from Circus Maximus 5:24
  8. Cosmos 7:52

NAVIAN ONLINE

Facebook 
Instagram 
Spotify

Indie Recordings

Webshop
Facebook
Bandcamp

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén