White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

NEW HORIZON – GATE OF THE GODS

Leestijd: 3 minuten

Erik Grönwall is in het melodieuze rocklandschap geen onbekende. Na het winnen van de Swedish Idols in 2009 kwam zijn carrière op stoom. Drie dagen na de finale ontving hij een Gouden Plaat voor zijn downloads. Tien dagen na zijn winst verscheen zijn debuutplaat, met nummers geschreven door Joey Tempest (Europe) en Paul Stanley (Kiss). De opvolger verscheen binnen een jaar. Erik vervolgde zijn loopbaan als zanger bij HEAT, de Zweedse rockband uit Upplands-Väsby, een vrij populaire en druk bezette muziekgroep. New Horizon is zijn nieuwste band. Gate of the Gods is het puike debuut, dat uitkomt op Frontiers Records!

POST-HEAT

HEAT maakte faam en hun laatste viertal schijven bij Ear Music verkochten goed. Ook in het buitenland werd Erik opgemerkt. In 2018 vertolkte hij een hoofdrol in de NBC-live tour van Jesus Christ Superstar. Het bezige baasje startte een eigen biermerk (Hadiraja) en begon aan een klus bij een fameus managementbureau. Eind 2019 gaf Erik aan met HEAT te willen stoppen, hij maakte plaats voor Kenny Leckremo (zanger van de eerste uren van HEAT).

THROUGH SICKNESS AND HEALTH

Echter, een acute leukemie overviel hem. In zijn herstelperiode gaf Erik aan te willen starten met een project waarin hij zijn voorliefde voor powermetal in woorden en muziek kwijt zou kunnen. Samen met Jona Tee, zijn voormalige keyboard – en gitaarvriend uit HEAT, startte hij een band. Het plaatwerk van die band, New Horizon, is er nu, Gate of The Gods!

DE LIEFDE VOOR MUZIEK

Erik en Jona zijn fans van het genre, zoveel is zeker. Je hoort flarden van Edguy, Manowar, classic Iron Maiden, Helloween, Hammerfall, Powerwolf en Sabaton in één format. En met de hulp van Robban Back (Sabaton en Mustasch-drummer), Sam Totman (Dragonforce), Love Magnusson (Dynazty) en Dave Dalone (gitarist bij HEAT) is een potje metal gauw en goed gevuld!

NEW HORIZON – GATE OF THE GODS

RIFFS, BREAKS AND BALLS

Liefhebbers van het solowerk van Erik, de melodieuze kant van HEAT (o.a. ten tijde van het ‘Address the Nation’- album) of Crowne (het sterke, melodieuze project van Jona) zullen deze schijf wellicht moeten laten liggen. De gitaren staan hier voorop in de drukke en vette productie, de zang is massief en de nummers energiek en explosief met stevige riffs, breaks en balls! Het klinkt indrukwekkend en de liefde voor deze muziek spat eraf. In een snelle zit van tien nummers en vijftig minuten word je ondergedompeld in vette classic metal en powermetal van twee vrienden, die het beste uit zichzelf halen.

De riffs, het betere beukwerk en de uithalen vliegen je om de oren. Van het vette, pittige ‘Cry for freedom ‘ dat aan Edguy en Primal Fear doet denken, het midpaced ‘ End of all’ met zijn Hammerfall-achtige benadering, van de single ‘Stronger than steel ‘ tot de majestueuze, bijna epische afsluiter-titelsong, de band gaat echt los. Maar er blijft genoeg ruimte over voor de typische HEAT-breaks. De herkenbare thema’s zijn melodieus en gelukkig liggen niet alle nummers op een extreem hoog tempo met dubbele basdrums.

METAL MUSIC IS FUN AND ENERGY

Het zal voor de melodieuze rockers wellicht allemaal wel wat ‘vol en veel ‘zijn, ook de typische (bovengenoemde) powermetalbands zijn soms wat meer ervaren, berekender in hun afwisseling, maar Erik en Jona hebben een puike metalplaat afgeleverd, waarvan de fun en de energie afspatten en in elke vezel voelbaar zijn. Leuk om deze eens te luisteren.

Gate of the Gods Tracklist

A New Horizon (Intro)
We Unite
Stronger Than Steel
Cry For Freedom
Call Of The Underground
Stardust
Event Horizon
The End Of All
Fearless
Gate Of The Gods

Total length: 0.49.40

New Horizon online

https://newhorizon.se/
https://www.facebook.com/newhorizonworld
https://www.instagram.com/newhorizonworld

Manfred W.
Laatste berichten van Manfred W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén