White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

HOUSE OF SHAKIRA – LINT XXV

Leestijd: 3 minuten

WHAT’S IN A NAME?

House of Shakira is een fameus, historisch etablissement in Londen. Je kon er schitterende en dure kleding kopen. Maar achter in de winkel huisde tevens een even uniek bordeel, waar de klanten op een heel andere manier verwend werden. Het is ook de naam, die door een fan en muziekrecensent gegeven werd aan de rockgroep Station uit Stockholm, een kleine dertig jaar geleden. De band wilde een naamsverandering. Er was verwarring met de naam van een populair platenlabel aldaar en men kon zich uitstekend vinden in deze bizarre, nieuwe naam. Lint was/is het debuut van deze band, nu opnieuw uitgebracht door Frontiers Records.

ORIGINEEL EN MELODIEUS

De muziek van House of Shakira is al even uniek. De band onderscheidt zich van veel Europese genregenoten door een wat afwijkende compositiedrift. De voor het genre bekende standaard-melodieën en akkoordenschema’s worden afgewisseld met robuuste muziekjes, oosterse thema’s en geniale zangpatronen, die zo uit het songboek van Styx zouden kunnen komen.

LINT- 25 JAAR GELEDEN

Het debuut van de band, Lint genaamd, werd echter in twee fasen opgenomen. De originele zanger Mikael Eriksson stopte direct na de opnames van de plaat. Hij startte een muziek – en dansopleiding na dit platenavontuur. Sinds het nieuwe millennium is hij eigenaar van een platenlabel, vertaler en zangcoach. Andreas Eklund was zijn vervanger en met hem werden zaken opnieuw vastgelegd.  De plaat werd 25 jaar geleden enthousiast ontvangen. Frontiers Records, het label met een karrenvracht aan melodieuze rockacts, heeft House of Shakira sinds 2019 met de strakke schijf ‘Radiocarbon ‘ in huis. In overleg met de band werd gekozen voor een heruitgave van het debuut. Ook de afgewerkte demo-opnames (toen nog vastgelegd op DAT-tape, waar is de tijd gebleven?)met Mikael Eriksson zijn als extra disc toegevoegd.

HOUSE OF SHAKIRA – LINT XXV

DE TAND DES TIJDS DOORSTAAN

Toegeven, het is wennen, veel (Zweedse) Frontiers’ acts hebben eenzelfde muzikaal spectrum, maar House of Shakira walst daar aardig overheen. De nummers van Lint zijn sterk, melodieus, maar met genoeg power en variatie. De zang is goed, de vocale lijnen van Andreas Eklund doen me denken aan Tommy Shaw. Het prominente koorwerk heeft wat weg van de jaren ’70 en ’80 van Journey en REO Speedwagon. En de band heeft een tweetal puike gitaristen in Anders Lünstrom en Matts Hallstensson. Leuke, vlotte nummers als ‘Moon over Morocco ‘, ‘Elephant gun’, ‘Canned laughter ‘, het titelnummer Lint, de ballades ‘No.8 ‘, het afsluitende “Everything is fine ‘en ‘The story, the same ‘ klinken nog best goed, de meeste tracks hebben in de remaster de tand des tijds doorstaan.

DISC 2?

En….die extra disc, dan? Die verschilt inderdaad niet zoveel van de originele output op het Blue Stone label. Originele zanger Mikael Eriksson heeft een hoge, maar ook wat zachtere stem dan de stem van Eklund, een milder timbre. Dat maakt de nummers wat minder uitgesproken, wat lichter. De vele koortjes hebben wat minder power, maar zijn wel wat meer afgerond, passender. Leuk om deze versie ook te hebben! Een gave kennismaking met het debuut van House of Shakira, zeker in deze complete uitgave. De band had een sterk debuut in huis, uitkomend in een periode waarin juist de wat meer ‘down to Earth’-muziek van veel bands uit de Seattle-scene vaste voet in het muzieklandschap had.

MEER DAN LINT

House of Shakira had na deze release nog negen leuke albums in petto, ondanks een kleine pauze tussen 2007 en 2012. Ook deze albums zijn in orde. De band kreeg de kans ‘ goed te rijpen door de vele optredens’ en hun latere schijven zijn beslist de moeite van het beluisteren waard. ‘Retoxed – Live ‘ is mijn favoriet, destijds in 2008 uitgekomen op Lion Records. Zanger Andreas Eklund maakt ook gave soloplaten en is een veelzijdig muzikant.

HOUSE OF SHAKIRA – LINT XXV TRACKLIST

 CD1
*Remastered*
1. Morning Over Morocco
2. Lint
3. Method Of Madness
4. No. 8
5. Who’s Lying Now
6. Elephant Gun
7. Our Love Was Good
8. The Story The Same
9. Canned Laughter
10. Remember
11. Everything’s Fine
 
CD2
*All tracks featuring lead vocals by Mikael Eriksson*
1. Morning Over Morocco
2. Lint
3. Method Of Madness
4. No. 8
5. Who’s Lying Now
6. Elephant Gun
7. Our Love Was Good
8. The Story The Same
9. Canned Laughter
10. Remember
11. Everything’s Fine

Total length: 1.33.18

House Of Shakira online

Facebook

Manfred W.
Laatste berichten van Manfred W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén