White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Psychotropic Transcendental – Psychotropic Transcendental

Een pijnlijk orgasme? Een jammerend geween om een pijnlijk verlies? De aanschouwing van de hel zelve? Geen idee, maar de eerste minuten aan gekrijs vermoeden het ergste in het kwadraat. Het is dat de plaat opstaat voor een review, anders was die al afgezet. Die plaat is het gelijknamige album van Psychotropic Transcendental.

Psychotropic Transcendental, de band

Achter deze naam schuilt een viertal dat rond de eeuwwisseling actief werd. Na een aantal jaar stopte het gezelschap ermee, om in 2018 toch weer de moed te vinden samen muziek te gaan maken. Inmiddels brengen deze Polen hun albums uit via het eveneens uit Polen afkomstige Heavision.

Psychotropic Transcendental, de plaat

Eigenlijk is dit geen album, maar een heruitgave. De groep had in hun eerste periode een album uitgebracht, Ax Libereld…, en bij hun herformatie nog een. Beide albums zijn geremasterd en samengevoegd in deze release. Daarom bevat deze uitgave ook twee schijven, om de zaken toch nog vakkundig te scheiden.

De eerste schijf stamt origineel uit 2001. Na de tenenkrommende opening, weet de band in ‘Dirigah Nax Ma-zarthilag’ muzikaal de aandacht wel te grijpen. Bij vlagen lijkt The Cure zelfs van invloed, totdat de onheilspellende metal zijn werk doet. Dan neemt het kwartet de luisteraar regelrecht naar het slachthuis. Muzikaal staat het geheel echter wel als een huis, wat ook blijkt in het meer dan twaalf minuten durende ‘Raxus Mahad Kirdail’. Als de progressieve rock de leiding heeft, weet de band de luisteraar goed te boeien.

…Lun Yolina Un Yolina Thu Dar-davogh…

Het tweede deel van deze release, kent van origine een lange titel. Welke taal het is, is niet bekend bij de ongetekende. Feit is wel dat Psychotropic Transcendental zich volledig op die taal richt. De nummers op dit deel zijn muzikaal niet echt heel anders dan op de eerste schijf. Toch is de algehele sound wat anders, wat matter. Dat misstaat eigenlijk helemaal niet. ‘Mahad Lavor Sa-zax’ laat horen dat dit post-rock-achtige gebeuren in een lekkere flow voortstuwt. Als de felheid wat toeneemt, valt de productie ook op.

Dat die productie wat afwijkend is, kan ook worden afgeleid uit het feit dat deze nummers niet tegelijk zijn opgenomen. De tracks op dit deel zijn opgenomen vanaf 2005 tot en met 2008, en ook nog eens op verschillende locaties. Qua inspiratie lijkt men soms zelfs de verbinding aan te willen gaan met het spirituele van deze wereld. Dat geeft wel een sterk karakter aan de muziek mee, omdat de extases op die manier nog heftiger worden.

Psychotropic Transcendental heeft met de gelijknamige plaat een mooi inkijkje gegeven in wat zijn inclusief tussenpauze, in twintig jaar hebben gedaan. Weet wel dat men open-minded hiernaar moet luisteren om opgepikt te worden.

Psychotropic Transcendental - Psychotropic Transcendental

Tracklist

Ax Libereld…

1-1 Ax Libereld 4:17
1-2 Dirigah Nax Ma-zarthilag 6:50
1-3 Raxus Mahad Kirdail 12:08
1-4 Sabagih Har Sabagihed 7:08
1-5 Hava Kirr Nax Lanamar 8:47
1-6 Garmed Il-namars 8:23
1-7 Or Navorunas 10:18

…Lun Yolina Un Yolina Thu Dar-davogh …

2-1 Mahad Lavor Sa-zax 5:43
2-2 …Luvan Daar Quorkugh 7:55
2-3 …Lun Yolina Un Yolina Thu Dar-davogh… 7:03
2-4 Lavor Ni Termaned 13:22
2-5 Iin Varandhaar Iin Badenath Mahad Karviin 3:54
2-6 Float Wid Xeruaned Rattha 9:16
2-7 Zig Il-saghar Iin Il-saghar 9:44
2-8 Wid Arra Float 11:22
2-9 Hoxathilag 9:42

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén