White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Sepultura – SepulQuarta

Leestijd: 4 minuten

De tijden waarin men meer aan huis gekluisterd zat, zorgden ook voor creatieve zaken. De metalgrootmacht Sepultura nodigde met hoge regelmaat een inspirerende muzikant uit om in hun SepulQuarta plaats te nemen. Online werd dan een track van Sepultura met die artiest gespeeld. Die tracks zijn nu gebundeld. Via Nuclear Blast verschijnt SepulQuarta van Sepultura.

Sepultura

Dat deze band geen introductie meer nodig heeft, moge duidelijk zijn. De van origine Braziliaanse band heeft zijn sporen meer dan breed verdiend. Met Machine Messiah en Quadra bleek dat Sepultura in de recente jaren nog steeds als voorbeeld voor velen geldt. In de begindagen gold dat natuurlijk ook met klassiekers als Beneath The Remains, Schizophrenia en Arise. Chaos A.D. en vooral Roots onderstreepten dat er ook anders gedacht kon worden in de metal.

SepulQuarta

Wie in de tijden van corona flink uren maakte in de digitale wereld, heeft waarschijnlijk alle tracks van deze release voorbij zien komen. Sepultura heeft de video’s van de samenwerkingen allemaal online staan, inclusief vraaggespekken. Wie die niet heeft gezien; check deze nog maar eens.

Op SepulQuarta staan vijftien van die tracks. Samen zijn die goed voor een ruim uur aan muziek. Bij elke track geldt dat er één gastmuzikant of -vocalist meedoet. Bij een aantal tracks zijn het er zelfs meerdere mensen die Sepultura komen vergezellen op deze digitale bühne.

Hoogtepunten

De fans zullen deze release zien als een mooie samentrekking van vele hoogtepunten. Daarbij richt Sepultura zich niet alleen op de tracks die de gehele metalwereld van a tot z kan meebrullen. Natuurlijk worden ‘Territory’, met Megadeths Dave Ellefson op de bas,  Cut-Throat’ en ‘Inner Self’ gespeeld. Die laatste kent een gastbijdrage op de bas van Phil Rind van Sacred Reich.

Kairos is een album dat niet bij iedereen even goed is blijven hangen. Van die plaat wordt ‘Mask’ aangedaan. Niemand minder dan Devin Townsend komt daar het nummer extra glans geven. Waarschijnlijk gaan alleen door deze versie al meer mensen Kairos toch nog een nieuwe luisterbeurt geven.

Machine Messiah

Sepultura heeft op SepulQuarta ook duidelijk aandacht voor Machine Messiah. ‘Vandals Nest’ wordt gespeeld met Alex Skolnick van Testament en ‘Phanton Self’ met Mark Holcomb. Die geldt als de meester van de gitaar in Periphery. Deze zware track van Machine Messiah zorgt ervoor dat Holcomb naast Sepultura ook kan vlammen.

Chaos A.D. wordt niet alleen uitgelicht met klassiekers als ‘Slave New World’ en ‘Territory’. Het experiment van ‘Kaiowas’ heeft van Sepultura ook ruimte gekregen op SepulQuarta. Daar is een bijzonder mooie rol weggelegd van Rafael Bittencourt. De gitarist van Angra pakt hier de gelegenheid om zijn kunsten op de akoestische gitaar tentoon te stellen.  

Een ander bijzonder moment om aan te halen is ‘Fear, Pain, Chaos, Suffering’. Dit is een nummer van Quadra en wordt gespeeld met Emmily Barreto. Deze Braziliaanse doet ook mee op de originele versie van dat nummer. Tevens is dit de meest recente track van Sepultura op SepulQuarta. Zij is overigens niet de enige Braziliaanse dame die Sepultura komt versterken. In ‘Hatred Aside’ komen Angélica Burns, Mayara Puertas en Fernanda Lira meezingen. Dat geeft een bijzondere balans, doordat zij allen een kenmerkende stem hebben. Overigens is die laatste voor de meeste de bekendste als ex-lid van Nervosa en tegenwoordig actief in Crypta.

Afsluiter

De laatste track op SepulQuarta is er één die bijzonder is. Natuurlijk weten de fans van Sepultura de status van ‘Orgasmatron’, welke aan het begin van de jaren ’90 als bonustrack op Arise verscheen en live ook een rol heeft gespeeld. Die klassieker van Motörhead sluit deze release dus ook af.

Het mooie van deze versie is dat hier Phil Campbell om de hoek komt kijken. Voor hen die de geschiedenis niet paraat heeft: Phil Campbell was vanaf 1984 de gitarist in Motörhead aan de zijde van Lemmy én was ook de gitarist van de originele versie van ‘Orgasmatron’. Sterker nog, het was Campbells eerste langspeler met Motörhead. Hoe mooi is het dat hij dan deze track mee komt doen? Het is te horen dat deze versie anders is dan Sepultura’s eigenlijke versie. Het solowerk geeft nog meer schwung aan het geheel dan het al deed.

Er zijn nog genoeg tracks die onderbelicht zijn, maar die hadden allen stuk voor stuk de aandacht ook verdiend. Sepultura laat met SepulQuarta niet alleen horen dat zij in de tijd van corona goed bezig zijn geweest; deze plaat staat ook voor de sterkte van het oeuvre door de jaren heen. De vele gastmusici zijn leuk, maar Sepultura zelf blijft de ster in deze show.

Sepultura - SepulQuarta

TRACKLIST SEPULQUARTA

01. Territory (feat. David Ellefson)
02. Cut-Throat (feat. Scott Ian)
03. Sepulnation (feat. Danko Jones)
04. Inner Self (feat. Phil Rind)
05. Hatred Aside (feat. Angélica Burns, Mayara Puertas & Fernanda Lira)
06. Mask (feat. Devin Townsend)
07. Fear, Pain, Chaos, Suffering (feat. Emmily Barreto)
08. Vandals Nest (feat. Alex Skolnick)
09. Slave New World (feat. Matthew K. Heafy)
10. Ratamahatta (feat. Joao Barone & Charles Gavin)
11. Apes Of God (feat. Rob Cavestany)
12. Phantom Self (feat. Mark Holcomb)
13. Slaves Of Pain (feat. Fred Leclercq & Marcello Pompeu)
14. Kaiowas (feat. Rafael Bittencourt)
15. Orgasmatron (feat. Phil Campbell)

SEPULTURA ONLINE

Website
Facebook

NUCLEAR BLAST ONLINE

Website
Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén