White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

TDW – Fountains

Leestijd: 2 minuten

Afgelopen jaar verscheen het album The Days The Clock Stopped van TDW. Dat wilde niet zeggen dat hij het daarna rustig aan is gaan doen. In de tijden dat men vaker aan het huis gekluisterd was dan gewenst, heeft Tom de Wit een nieuwe plaat geschreven en opgenomen. Via Layered Reality Productions komt TDW dan nu al met Fountains.

TDW

Zoals gezegd staat TDW voor Tom de Wit. Deze muzikale veelvraat gebruikt zijn eigen initialen om muziek te maken sinds zo ongeveer het begin van deze eeuw. Ondertussen heeft hij ook nog tijd gehad om deel te nemen aan andere bands. Fountains wordt alweer de negende langspeler voor TDW. Dan zijn de ep’s nog niet eens meegeteld.

Fountains

In een klein uur tovert TDW een tiental tracks uit de mouw. Daarbij geldt dat het afsluitende ‘Hope Song II’ met een kleine negen minuten de langste is. Deel één daarvan vindt men overigens al eerder op de plaat. TDW ontvangt ook een legio aan gastmusici en -vocalisten om hem en zijn twee kompanen kracht bij te geven. Bijdrages van onder andere Lynn Liv van Pictura Poesis en Michael Mills zijn slechts een kleine greep uit de mooie lijst.

Toch is het TDW die zelf schittert. Dat komt vooral door de manier van songwriting. Het kan gezien worden als gedurfd, want in zijn progressieve insteek op de metal durft Tom de Wit veel verder te denken aan de metal. Hierdoor klinkt er ineens een fluit en doen vlagen van ‘Hunters Eyes’ denken dat men het heerlijk vindt vrij te dansen op de grens van de rock en metal. Daarbij weet TDW het ook voor een groot publiek toegankelijk te houden.

Ook is de manier van de teksten schrijven iets dat uitgelicht dient te worden. ‘Gratitude Song’ heeft een zeer bijzondere invulling gekregen op dat vlak. Het goed luisterende oor zal misschien nog wel wat namen herkennen, om maar even een tipje van die sluier op te lichten.

Fountains bewijst de kracht van het geniale brein van TDW. De veelzijdige plaat is breder dan de progressieve metal, maar vindt daar wel zijn basis. Dit zijn dan weer de positieve uitwerkingen van de tijden van corona.

TDW - Fountains

Tracklist Fountains

01 Fountains 5:46
02 Inner Enemy 4:30
03 Hope_Song I 3:04
04 Gratitude Song 6:29
05 Hunters Eyes 5:02
06 Anthracite 6:56
07 Another Choice Another Universe 5:34
08 Graveyard Boogie 4:26
09 Traveller 5:31
10 Hope Song II 8:51

TDW online

Website
Facebook
Instagram
Youtube

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén