White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

The Monolith Deathcult – V3 – Vernedering

Het was in de Tweede Wereldoorlog dat de Duitsers met de V2 kwamen. Die sloeg in als een bom. Wat kan men dan verwachten van de V3? Juist, dat wordt een complete vernedering. Een vernedering van Nederlandse bodem wel te verstaan, want V3 – Vernedering is de nieuwe plaat van The Monolith Deathcult.

The Monolith Deathcult

Sinds het begin van deze eeuw is het fenomeen uit Kampen daar: The Monolith Deathcult. Wie begint met het hokjesdenken, wordt door het gezelschap op smakelijke wijze verpulverd. Deze band zoekt het extreme op velerlei wijze op. Na vier langspelers begonnen de heren in 2017 met de V-trilogie.

V3 – Vernedering

Deze nieuwe langspeler van The Monolith Deathcult telt acht tracks. De vooruit geschoven singles lieten al blijken dat V3 – Vernedering geen ‘standaard plaatje’ zou gaan worden. ‘Gone Sour, Doomed’ en ‘The White Silence’ onderstreepten dat al. ‘Gone Sour, Doomed’ laat horen dat de bruutheid in deze band nimmer ver weg is. Het verrassend frivole deuntje na vijf minuten komt over als een vrolijke fee die door het bos van de trollen vliegt. Het gekke is dat het nog past ook. Wie de stem hoort, weet dat die fee met huid en haar verorberd wordt, rauw.

Op dat moment heeft men met ‘Infowars’, welke in eerdere berichten niet op de tracklist stond en een cineastische opening is, en met ‘Connect The Goddamn Dots’ een haast futuristische zet in de avant-harde metal voorgeschoteld gekregen. Als men uit gemarcheerd is in ‘Vernedering’, welke hier en daar ook aan Strapping Young Lad doet denken, komt in ‘Blood Libels’ een sample. Waarom zouden de mensen een hekel hebben aan deze oorlogsmachine? De nagenoeg instrumentale track die daarbij hoort, onderstreept dat men hier ook te maken heeft met zeer begenadigde muzikanten.

Kwartettend trio

Natuurlijk is The Monolith Deathcult een drietal. Zo is de groep bekend, maar zo kan men live niet de muziek presenteren zoals zij dat willen. Frank Schilperoort drumt dan. De goede man heeft dat ook op deze plaat gedaan. De fenomenale blasts in  onder andere ‘The White Silence’ zijn dus van zijn voeten. Anderzijds is het symfonische element in de sound ook een dimensie die ervoor zorgt dat men dit als zeer gelaagde kunst kan ervaren. ‘They Drew First Blood’ laat dat goed horen, terwijl datzelfde nummer ook gebruikt kan worden om aan te halen dat The Monolith Deathcult lekker kan hakken.

Er zijn mensen die dit niet begrijpen. Jammer. Dat zegt meer over hen dan over The Monolith Deathcult. V3 – Vernedering onderstreept dat The Monolith Deathcult een geweldig wapen heeft voor corona, oorlog en ziektes. Het is geen vernedering om deze plaat eindeloos op je kamer te draaien, niet buiten te komen. Het resultaat: geen corona, geen last van oorlog of ziektes en een gegarandeerde dosis opvoeding.

The Monolith Deathcult - V3 - Vernedering

Tracklist V3 – Vernedering

  1. Infowars
  2. Connect the Goddamn Dots
  3. Gone Sour, Doomed
  4. Vernedering
  5. Blood Libels
  6. The White Silence
  7. They Drew First Blood
  8. L’ouverture de Morose

THE MONOLITH DEATHCULT ONLINE

Facebook
Website
Instagram
Twitter

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén