White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Thorium – Empires In The Sun

Leestijd: 3 minuten

De single ‘Where Do We Go’ moet de mensen al wakker hebben gemaakt, want dat nummer beloofde al veel goeds. Dat was slechts een voorbode op wat eraan zat te komen. De tweede langspeler van het Belgische Thorium heet Empires In The Sun en verschijnt via Freya Records.

Thorium

De oorsprong van Thorium ligt vijf jaar terug. Toen is het fundament gelegd voor deze band. Dat fundament wordt onder andere gevormd door Tom Tee. Ja, inderdaad, dat is diezelfde Tom Tee als in 23 Acez en die ook nog even Ostrogoth van gitaarpartijen heeft voorzien. Thorium heeft in de jaren daarna de bezetting gevonden zoals die nu is. Het vijftal bracht in 2018 Thorium uit, hun debuutplaat.

Empires In The Sun

Deze tweede langspeler van Thorium bevat twaalf tracks. Opener ‘Dreams Of Empire (A Pastorale)’ geldt, misschien een beetje neerbuigend gezegd, als intro op de plaat. Tegen het eind van Empires In The Sun vindt men in ‘The Golden Shadow’ de langste track van de plaat. Daarvoor mag men even ruim dertien minuten reserveren.

Thorium staat voor heavy metal. Dat is ook niet gek, want het negentigste atoom van het periodiek systeem is ook een metaal. Dat metaal is zacht, maar kan bij extreem hoge temperaturen ook fel branden. Zo kan de muziek eigenlijk ook worden gezien. Na de intro is die hoge temperatuur bereikt en vlamt men in ‘Exquisite’, ‘Powder And Arms II’ – waarvan het eerste deel op Thorium staat – en ‘Where Do We Go’ zorgen gelijk dat de liefhebber van heavy metal er goed inzet. Ben niet verrast als het hoog geheven glas op dit punt al leeg is.

Thorium houdt dat sterke niveau van heavy metal keurig val. De invloeden van Judas Priest en vooral Iron Maiden zijn duidelijk te horen. Dat komt mede ook door de grootse vocalen. Die vocalen reiken tot aanstekelijke hoogtes, terwijl deze even goed weten te rocken. ‘Where Do We Go’ laat dat goed horen.

Magnum opus

Wie bij de tiende track van Empires In The Sun aankomt, voelt een verandering. Het drieluik ‘1302’. Men neemt de luisteraar zo’n twee minuten op een akoestische wijze mee op reis in ‘1302 – The Minstrel Part I’. Dat is niet voor niks, want ‘1302 – The Golden Shadow’ volgt daarna. Even heeft men op adem kunnen komen, zodat men helemaal klaar is voor het magnum opus van Empires In The Sun.

In dertien minuten weet Thorium de luisteraar mee te nemen in een groots spel waar men zelfs ruimte heeft om de metal even pauze te geven en een mooi meerstemmig stuk de kans te geven. Dan weet men nog niet dat er nog een heftig gitaarduel uitgevochten moet worden. Live zou dat de mensen op de banken krijgen.

Thorium heeft met Empires In The Sun een dijk van een plaat gemaakt. Heavy metal kan hoog in het vaandel gedragen worden. In het druk bezette België, als het om heavy bands gaat, weet Thorium die spotlight stevig naar zich toe te trekken.

THORIUM - Empires In The Sun

Tracklist Empires In The Sun

01. Dreams of Empire (a pastorale) (0:53)
02. Exquisite (3:52)
03. Powder and Arms II (3:08)
04. Where Do We Go (4:34)
05. More Than Meets The Eye (4:42)
06. Empires in the Sun (5:12)
07. The Old Generation (4:44)
08. Winterfall (5:15)
09. Itching and Aching (Dead-Eyed Society) (3:18)
10. 1302 – The Minstrel part I (2:09)
11. 1302 – The Golden Shadow (13:02)
12. 1302 – The Minstrel part II (2:15)

THORIUM ONLINE

Bandcamp

Freya Records online

Website

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén