White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Van Canto – To The Power Of Eight

Leestijd: 2 minuten

De kracht van acht? Inderdaad, het gaat hier om acht. Dat komt, omdat Van Canto momenteel geen zevental meer is, maar een achttal. In die nieuwe bezetting komt de nieuwe plaat uit. Dat het hier ook de achtste studioplaat betreft, maakt de acht wel erg centraal. Via Napalm Records verschijnt To The Power Of Eight van Van Canto.

Van Canto

Van Canto is de groep die al jaren bewijst dat gitaren niet per se nodig zijn om de metal hoog in het vaandel te dragen. Met een drummer en voor de rest alleen zangers zorgt Van Canto al sinds diens oprichting vijftien jaar geleden voor een unieke beleving. Voor deze plaat keerde Philip Dennis Schunke terug in de gelederen. Hij was ook op de eerste zes platen te horen.

To The Power Of Eight

In een kleine vijftig minuten passeren twaalf tracks de revue. Opener ‘To The Power Of Eight’ geldt als een sferische doch vocale intro op de plaat. Daarna begint de metal in het pakkende ‘Dead By The Night’. Dat het stemkunstenaars zijn, blijkt wel uit de ‘gierende’ solo die toch geen gitaar is. Dat is bijvoorbeeld ook goed te horen in ‘Faith Focus Finish’. Daarin neemt Inga Scharf de leiding.

Wat Van Canto zo pakkend maakt, is de gelaagdheid in de vocalen. Dit is geen standaard ensemble van vocalisten met een ondersteunende drummer. Enkele leden zijn verantwoordelijk voor de zogenoemde ‘rakkatakka’ partijen. Hierdoor wordt een mooi fundament weggelegd die veel overeenkomt met de bekende manier van metal.

Covers

Op To The Power Of Eight heft Van Canto niet alleen eigen werk geplaatst. Zij hebben ook een drietal covers voor de luisteraar in petto. ‘Raise You Horns’ van Amon Amarth ademt de spirit van de metal, zelfs zonder het bombast van die Vikingen. Iron Maidens ‘Run To The Hills’ is hier zowaar nog een grootsere meezinger. De meest spraakmakende cover op de plaat is een klassieker van AC/DC. ‘Thunderstruck’ wordt zonder Brian Johnson en zonder Angus Young verbazingwekkend pakkend weggezet. De typische Van Canto-vocalen zorgen ook voor het succes van deze versie.

Oké luchtgitaristen zullen bij deze plaat nog steeds niet weten wat ze met hun handen moeten doen, maar Van Canto heeft met To The Power Of Eight een sterk hoofdstuk aan hun bijzondere carrière toegevoegd. Metal zonder gitaren: ja, het kan zeer zeker.

Van Canto - To The Power Of Eight

Tracklist To The Power of Eight

1. To the Power of Eight
2. Dead by the Night
3. Faith Focus Finish
4. Falling Down
5. Heads Up High
6. Raise Your Horns
7. Turn Back Time
8. Run to the Hills
9. Hardrock Padlock
10.Thunderstruck
11.From the End
12.I Want It All

Van Canto online

Facebook
Website

NAPALM RECORDS ONLINE

Website
Webshop
Facebook
Twitter

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén