White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Yes – Mirror To The Sky

Leestijd: 2 minuten

Dat Yes een album opneemt waarbij de line-up niet hetzelfde is als op de voorganger, zal voor de fans niks nieuws zijn. Toch is ditmaal de reden anders. Drummer Alan White, toch een gezicht van de band, is namelijk na een zeer kort ziekbed overleden. Jay Schellen, de Amerikaan die live al jaren de honneurs van White waarnam, is nu een permanent lid van de band. Met hem in de gelederen komt Yes via InsideOut Music met Mirror To The Sky.

Yes

De Britse band Yes vond haar oorsprong al aan het eind van de jaren ’60 van de vorige eeuw. Steve Howe, de gitarist van de band, kwam er in 1970 bij en is het langst in de band zittende lid. Hij was alleen op de eerste langspeler van de band niet te horen. Overigens is Schellen niet de enige Amerikaan in de gelederen, want ook bassist Billy Sherwood is van die nationaliteit.

Mirror To The Sky

De nieuwe plaat is, hoe kan het eigenlijk ook anders, opgedragen aan wijlen drummer Alan White. De plaat kent op de eerste schijf zes tracks en op de tweede drie. De titeltrack is met dertien minuten veruit de langste van de release, maar ook ‘Luminosity’ en ‘All Connected’ mogen er met meer dan negen minuten zijn. Die laatste laat horen dat de progressieve rock ook nog toegankelijk kan klinken, welke makkelijker uit de hoek komt dan opener ‘Cut From The Stars’. Daar wilt de band misschien te graag. ‘Luminosity’ bewijst dat de band ook heel subtiel met de zang in de spotlight kan acteren. Het opbouwende werk komt daar sterk uit de verf.

‘Mirror To The Sky’ is niet alleen het langste nummer op de gelijknamige release van Yes, maar misschien ook wel de meest indrukwekkende. Hier komende arrangementen die door het orkest zijn ingespeeld ook uitermate goed uit de verf. De fantastische opbouw geeft ook mooi ruimte aan het spel der stemmen en puike gitaarwerk.

Baslijnen ten top

Iets waar Yes met Billy Sherwood als bassist een belangrijke troef in heeft, zijn de baslijnen. Die zorgen dat er zowel een subtiele als groovende basis kan liggen, waarbij zijn technische partijen ook nog gewoon dienend zijn aan het liedje. Dat is ook de kracht van zijn spel. De bassisten op deze wereld zullen vele momenten op Mirror To The Sky op het puntje van hun stoel gaan zitten.

Als men een kameraad, bandgenoot eert, dan kan men alleen maar dromen dat het op deze manier doet. Mirror To The Sky is een fantastisch album van Yes geworden waar de progressieve rock op een grootse, veelzijdige manier wordt weggezet. Alan White kan zacht rusten.

Yes - Mirror To The Sky

Tracklist Mirror To The Sky

CD1:

  1. Cut From The Stars 05:27
  2. All Connected 09:02
  3. Luminosity 09:04
  4. Living Out Their Dream 04:45
  5. Mirror to the Sky 13:53
  6. Circles of Time 04:59

CD2:

  1. Unknown Place 08:15
  2. One Second Is Enough 04:04
  3. Magic Potion 04:08

Yes online

Website
Twitter
Facebook
Instagram

INSIDEOUT MUSIC ONLINE

Website
Facebook
Instagram
Twitter

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén