White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Enslaved – Cinematic Tour 2020 (Boxset)

Leestijd: 6 minuten

Gedurende de periode dat de wereld min of meer op slot zat, zat de Enslaved-fan nog tamelijk goed. De Noren speelden meerdere shows voor een online publiek. Daarmee begon Enslaved al in het voorjaar, wat vroeg gedurende de Covid-periode was. Die shows zijn gebundeld in een machtige boxset. Enslaved brengt dan ook met trots Cinematic Tour 2020 uit.

Enslaved

De Noren van Enslaved staan voor de evolutie in de muziek. De band maakt bij lange na niet meer wat zij aan het begin van de jaren ’90 deden. Van die line-up zijn alleen Ivar Bjørnson en Grutle Kjellson over. De overige drie leden zijn pas in de laatste jaren bij de band gekomen. Allen waren wel present bij het afgelopen jaar verschenen Utgard.

Cinematic Tour 2020

Voor wie het nog niet wist: de boxset bestaat uit vier dvd’s en vier cd’s. Beide bundels zijn daarin weer gebundeld in een digipack, één voor de cd’s en één voor de dvd’s. Daarnaast bevat de release een uitgebreid boekwerk en een downloadmogelijkheid voor de videobeelden. Op die manier kunnen de mensen zonder dvd-speler ook van de beelden in de beste kwaliteit genieten. De boxset verschijnt via By Norse Music, terwijl de digitale muziek via Nuclear Blast verschijnt. Dat laatste label is ook het label waarop Utgard verschenen is.

Deze release draait in zijn geheel om vier shows. De digitale muziekliefhebbers zullen deze dan ook ervaren als aparte releases. The Rise Of Ymir, Below The Lights, Chronicles Of The Northbound en Utgard – The Journey Within zijn de vier shows. De eerste werd nog niet in het kader van de Cinematic Summer Tour gespeeld. Dat is de show die al in april van 2020 is vastgelegd.

Enslaved - The Rise of Ymir (Verftet Online Festival 2020) - Artwork

The Rise Of Ymir

De chronologisch gezien eerste show werd gefilmd op 1 april 2020. De wereld zag toen Enslaved in een intieme setting opgesteld staan, waarbij Grutle Kjellson centraal staat met aan de ene zijde de drummer en aan de andere kant de toetsenist. De twee gitaristen staan aan de uiteindes van de halve cirkel. Ondanks deze opstelling weet Enslaved de kijker goed in te pakken. Dat komt mede door het goede camerawerk en sterke geluidsregistratie.

Tijdens de set van acht tracks komen drie tracks van Below The Lights  aan bod. Het verschil in de stijlen is dan ook goed te horen. ‘Havenless’ van die net genoemde plaat wordt gevolgd door ‘Sacred Horse’ van E. Die plaat is veertien jaar jonger en dat is te horen in de ontwikkeling van de sound.

In dat kader is het opvallend dat Enslaved op tijdens deze show in het kader van het Verftet Online Festival ook nog teruggrijpt naar de beginjaren. Van de ep Hordanes Land werd tijdens de show ‘Allfǫðr Oðinn’ gebruikt als afsluiter, maar op de uitgave hier is ‘Isa’ van de gelijknamige plaat de afsluiter. Dat is en blijft natuurlijk ook een hoogtepunt, want hier komt het progressieve en het black metal karakter van Enslaved mooi samen. Door de gevarieerde setlist van Enslaved op The Rise of Ymir zal de fan in zijn nopjes zijn, terwijl de leek een goed beeld krijgt van waar deze heren voor staan.

Tracklist The Rise Of Ymir

1. Ethica Odini
2. Return to Yggdrasil
3. Ruun
4. The Dead Stare
5. The Crossing
6. Havenless
7. Sacred Horse
8. Isa

Enslaved - Chronicles of the Northbound (Cinematic Tour 2020) - Artwork

Chronicles Of The Northbound

De tweede show die vastgelegd, chronologisch gezien, is Chronicles Of The Northbound. Voor die setlijst mochten de fans zelf hun stem uitbrengen. De show, die ook een samenwerking tussen Roadburn en Verftet, de locatie, was, opent evenals de eerder aangehaalde show met ‘Ethica Odini’. Hoewel het nummer hetzelfde is, is direct duidelijk dat hier een andere show staat. Dat komt niet alleen omdat de haren van de toetsenist verloren zijn gegaan. Zowel qua filmen als qua opstelling is de entourage anders.

Enslaved schotelt hier een set voor die qua mix goed in het gehoor ligt. Dat blijkt gelijk door hoe de toetsen in de mix liggen. Daarnaast zorgt ook de gevarieerde set ervoor dat de luisteraar haast sprakeloos de set volgt. Alleen Riitiir is tweemaal vertegenwoordigd. ‘Roots Of The Mountain’, welke direct na ‘Ethica Odini’ wordt ingezet en exemplarisch is voor de synthese van black en progressieve metal, en afsluiter ‘Death In The Eyes Of Dawn’ vertegenwoordigen die plaat.

Opvallend is dat fans niet voor werk van E of In Times kiezen.Daarentegen grijpt men wel terug naar het uit 1994 stammend Frost. ‘Fenris’ blijkt ook ruim vijfentwintig jaar later een knaller. De donkere riffs zullen de meeste metalheads zonder enige moeite aan het headbangen brengen. De black metal fanaten komen hier helemaal aan hun trekken. De passages met puur hakkende drums en schelle gitaren zullen hen tot op het bot blij maken. Toch moet ook meegegeven worden dat de sferische elementen uit hun muziek, die live gespeeld worden, ook indruk maken. Die uitersten is Enslaved ten voeten uit.

Tracklist Chronicles Of The North

1. Ethica Odini
2. Roots of the Mountain
3. Fenris
4. 793 (Slaget om Lindisfarne)
5. Isa
6. The Watcher
7. Death in the Eyes of Dawn

Enslaved - Below The Lights (Cinematic Tour 2020) - Artwork

Below The Lights

De show die getiteld is Below The Lights laat zich al raden wat daar centraal staat. Dit deel van de release heet namelijk hetzelfde als de langspeler uit 2003. Het zal de fan dan ook niet verbazen dat dit een integrale uitvoering is van die plaat. De zeven tracks die op de originele tracklist prijken, sieren ook deze set. Chronologisch.

In tegenstelling tot de andere shows geldt dat hier de entourage heel anders. Dat heeft vooral met de belichting te maken. De donkerte zorgt ervoor dat de kleine elementen in het licht de aandacht trekken. Doordat alleen wit licht als sfeer gebruikt wordt, ontstaat er een intens geheel welke bij vlagen ook ruimte geeft voor de beelden op het screen achter de muzikanten.

Wat deze set zo goed maakt, is niet alleen het geheel van ‘As Fire Swept Clean The Earth’ tot en aan ‘A Darker Place’. Enslaved laat hier de kracht van de synthese in de muziek goed horen. Dat komt tot een ultieme climax in het slot van ‘A Darker Place’. Die extase komt ijzersterk tot de luisteraar. Op deze manier is Below The Light ook een hele andere ervaring als geheel als de overige schijven.

Tracklist Below The Lights

1. As Fire Swept Clean the Earth
2. The Dead Stare
3. The Crossing
4. Queen of Night
5. Havenless
6. Ridicule Swarm
7. A Darker Place

Enslaved - Utgard - The Journey Within (Cinematic Tour 2020) - Artwork

Utgard – The Journey Within

De laatste schijf is de kortste van de Cinematic Tour. Utgard – The Journey Within is een mooie introductie van Utgard, welke afgelopen jaar uitgebracht is. Enslaved speelt niet de hele plaat. Na de intro is er ruimte voor een viertal tracks. Daarbij valt de combinatie van het progressieve karakter in combinatie met de eeuwige krijs op. ‘Urjotun’ lijkt zelfs een knipoog te geven naar Kraftwerk.

Wie alleen de muziek hiervan hoort op de cd of digitaal zal niet beseffen dat de beelden een haast filmische vertoning vormen. Dat komt al door de intro. Zonder daar al te veel over te verklappen, moet wel gesteld worden dat, ondanks dat de schijf niet eens de helft van de speelduur van de andere onderdelen heeft, hierdoor wel echt de moeite waard is.

Tracklist Utgard – The Journey Within

1. Intro Utgardr
2. Jettegryta
3. Homebound
4. Urjotun
5. Flight of Thought and Memory

De complete box Cinematic Tour 2020 laat zien dat Enslaved een band is die om weet te gaan met tijden dat er geen publiek aanwezig kan en mag zijn. Toch is het belangrijkste wat geconcludeerd kan worden dat Enslaved hun muzikale reis door al die jaren op een indrukwekkende manier vorm heeft gegeven, welke middels de verschillende livesets maar eens driedubbel onderstreept wordt.

Enslaved - Cinematic Tour Box Set

ENSLAVED ONLINE

Website
Facebook
Instagram
Nuclear Blast

BY NORSE MUSIC ONLINE

Website
Bandcamp
Facebook

NUCLEAR BLAST ONLINE

Website
Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén