White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Steve Hackett – Foxtrot at Fifty + Hackett Highlights: Live in Brighton

Leestijd: 3 minuten

Natuurlijk zal hij onlosmakelijk verbonden blijven met zijn jaren in Genesis. Steve Hackett was immers de gitarist uit de bevlogen jaren waarin Peter Gabriel nog het front voerde en de jaren waarin Phil Collins meer ging doen dan alleen drummen. Afgelopen jaar kwam dat duidelijk tot uiting tijdens de tournee van Steve Hackett. De show van Brighton wordt dan ook uitgebracht. Die release van Steve Hackett heet in alle volledigheid Foxtrot at Fifty + Hackett Highlights: Live in Brighton.

Steve Hackett

Hij was niet eerste gitarist in Genesis, maar zeker ook niet de laatste. Toch zal Steve Hackett altijd de gitarist van Genesis zijn als daarnaar gevraagd wordt. De uiterst productieve jaren ’70 was hij namelijk wel van de partij. In 1977 vertrok hij uit de band, maar zeer zeker niet uit de muziek. Steve Hackett heeft talloze soloplaten uitgebracht.

Foxtrot at Fifty + Hackett Highlights: Live in Brighton

Zijn solowerk staat dan ook tijdens de eerste set op deze release centraal. De show zowel qua geluid als beeld haarfijn verzorgd is, heeft namelijk eerst genoeg ruimte om tracks als ‘Devils Cathedral’ en ‘Every Day’ ten gehore te brengen. De liefhebbers van Genesis zullen bij dat werk dan ook makkelijk aanhaken. De herkenbare gitaarsound vindt mooi zijn weg naar de oren van de luisteraar.

Foxtrot at Fifty + Hackett Highlights: Live in Brighton komt onder andere als een gelimiteerde 2CD + Blu-Ray-versie uit. Op die CD’s is de complete show van 2022 in Brighton te vinden. De eerste zeven van de in het totaal zestien tracks zijn voor het solowerk. Dat het daarbij niet alleen om Steve Hackett zelf op Foxtrot at Fifty + Hackett Highlights: Live in Brighton gaat, blijkt onder andere in het stuk na ‘A Tower Struck Down’. Een heerlijke solo van de bassist is daar namelijk te genieten.

Foxtrot als troef

Het was destijds het tweede album met Hackett in de gelederen en het vierde in het totaal van Genesis. Dan gaat het natuurlijk over Foxtrot.Die plaat wordt flink in het zonnetje gezet. Vanaf opener ‘Watcher Of The Skies’ is het, zeker voor de ultieme fan van Genesis, op het puntje van de stoel zitten en genieten. Dat album wordt namelijk integraal gespeeld met als absoluut hoogtepunt het magistrale, bijna dertig minuten durende ‘Supper’s Ready’, wat op zichzelf al een hele belevenis is. Het enige wat deze beleving van Foxtrot nog kan overtreffen, is dat de complete line-up van Genesis van die tijd dit zou spelen. Gezien dat een utopie lijkt, is dit het best denkbare voor Foxtrot.

Wie vervolgens denkt dat het na ‘Supper’s Ready’ gedaan is, heeft het mis. De toegift van de show is ook niet misselijk. Ook daar staat Genesis centraal, want ‘Firth of Fifth’, welke ook richting het kwartier gaat, en ‘Los Endos’ komen dan nog langs. Zo worden Selling England By The Pound en A Trick Of The Tail ook nog aangedaan.

Eigenlijk rest hierna maar een ding en dat is een megagrote staande ovatie. Steve Hackett laat met Foxtrot at Fifty + Hackett Highlights: Live in Brighton blijken dat zowel hij als het werk van Genesis de tand des tijds met gemak overleven. Een absolute grootse beleving voor iedereen die maar ook iets met progressieve rock heeft.

Steve Hackett - Foxtrot at Fifty

Tracklist

 1. Intro / Ace of Wands
 2. The Devil’s Cathedral
 3. Spectral Mornings
 4. Every Day
 5. A Tower Struck Down
 6. Basic Instincts
 7. Camino Royale
 8. Shadow of the Hierophant
 9. Watcher of the Skies
 10. Time Table
 11. Get ‘Em Out by Friday
 12. Can Utility and the Coastliners
 13. Horizons
 14. Supper’s Ready
 15. Firth of Fifth
 16. Los Endos

Steve Hackett online

Website
Facebook

INSIDEOUT MUSIC ONLINE

Website
Facebook
Instagram
Twitter

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén