White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

GIRISH AND THE CHRONICLES – HAIL TO THE HEROES

THE SUNSET STRIP REVISITED?

HOLY SMOKE……………………………..wat is dit? Jankende gitaren, pijlsnelle riffs, drums, die als kanonnen te keer gaan, een bas, die de schroeven uit mijn plafond beukt en een zanger, die harder krijst dan mijn buurvrouw, die door Freddy Kreuger, zijn Final Nightmare nog even uitstellend, achterna wordt gezeten. Een bandje uit The Sunset Strip? Nee? Huh? India? Jawel, de nieuwe plaat van Girish and The Chronicles,’ Hail to the Heroes’, is een paar weekjes geleden uitgebracht door Frontiers Records. Met de geluiddempende deur van mijn kamer voorkom ik een fikse burenruzie.

SIKKIM

Girish and The Chronicles zijn afkomstig uit Sikkim, een deelstaat van India. Sikkim is dunbevolkt, hooggelegen en grenzend aan Nepal, Tibet en West-Bengalen. Sikkim hoort sinds 1975 bij India, maar werd pas in 2003 door China erkend als officieel Indiaas gebied. De deelstaat kent een prachtige natuur en wordt veel bezocht door toeristen, die de ‘de daken van de wereld ‘ van de Himalaya eens willen zien.

DOORBRAAK

Vier jonge gasten maakten zo’n tien jaar geleden in het omgaan met toeristen kennis met de traditionele heavy metal van de jaren ’80. Het spelen van deze muziek werd hun handelsmerk in India. De energieke vrienden werden opgemerkt en inmiddels zijn Girish Pradhan en zijn kornuiten hoofdact op menig landelijk festival.

VAN OPENING ACT NAAR FIRSTBORNE

Girish and The Chronicles (ook wel GATC genoemd) is in het eigen land eveneens een populair voorprogramma voor de ‘zwaardere jongens’, die de wereld gaan verkennen: De band speelde onder meer met Hoobastank, de Duitse thrashers van Destruction en Richmond’s pride Lamb of God. Anderzijds maakte Girish als zanger een mooie zijsprong. Hij maakt ook deel uit van een internationale metalband ‘Firstborne’ met o.m. bassist James Lomenzo (Megadeth, White Lion, Pride & Glory) en sterdrummer Chris Adler (Megadeth, Lamb of God).

HAIL TO THE HEROES

De nieuwe schijf is de derde plaat van het Indiase viertal. Het debuut (Back on Earth) kwam op Universal Music India uit in 2014. De band was uitgeweken naar Hong Kong en keerde terug met veel muzikale ideeën. Zes jaar later bracht Lion’s Pride Music ‘Rock the highway ‘uit. Die plaat werd internationaal opgemerkt. De band speelt heavvy metal, hard rock en glamrock rechtstreeks, technicolour, 3d-live, alsof de tijd heeft stilgestaan. Bands uit de US-Metal-periode, Badlands, Y & T, XYZ, Skid Row, John Sykes, maar ook de typische jaren ’80 rockers met ‘big guitars, big sound and big hair ‘ (Dokken,Ratt, Cruë, etc.) komen voorbij.

50 MINUTES OF FAME

Er wordt strak gemusiceerd, de gitaren van Surai Tikhatri zijn hard gemixt, de ritmesectie (Nagen Mongrati op drums en Yogesh Pradhan op bas) weet raad met een moddervette sound. De productie van bassist Yogesh Pradhan (ook verantwoordelijk voor de keyboards) is druk, maar passend bij ‘het tijdsbeeld’. De vette muziek vormt een stevig vehikel voor de harde en powervolle vocalen van Girish. Hij kan prachtig klinken als Russel Allen, Sebastian Bach, Ray Gillen, Kip Winger. Maar hij laat zichzelf soms teveel gaan, helaas. Na 50 minuten en het Jeff LaBar-achtige ‘Rock ’n roll fever’ is het voorbij. Chris Adler en Rowan Robertson, gitarist van Bang Tango en als broekie ooit actief bij DIO, rocken in deze afsluiter lekker mee! Met prijsnummers als ‘Clearing the blur’, ‘Love damnation ‘, Lover’s train, de titelsong en de semi-ballad ‘Heaven’s crying” is het prettig toeven in deze ’trip through memory lane ‘. Beslist eens beluisteren!

TRACKLIST HAIL TO THE HEROES

 1. Primeval Desire
 2. Children Of The Night
 3. I’m Not The Devil
 4. Love’s Damnation
 5. Clearing The Blur
 6. Lover’s Train
 7. Rock And Roll Jack
 8. Hail To The Heroes (intro)
 9. Hail To The Heroes
 10. Shamans Of Time
 11. Heaven’s Crying
 12. Rock N’ Roll Fever 

GIRISH AND THE CHRONICLES ONLINE

Facebook
Instagram
Website

Manfred W.
Laatste berichten van Manfred W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén