White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

therion – Leviathan

Oot. Ooit was Therion een death metal band. Echter bleek al snel dat zij meer in hun mars hadden en de symfonische kant van de metal liever wilden belichten. Daar is ook hun kracht komen te liggen. Nu is het alweer tijd voor de zeventiende langspeler van deze Zweden. Via Nuclear Blast komt Therion met Leviathan.

Therion

Ondanks dat Therion al heel lang in de internationale top van de metal meedraait, blijft gelden dat niet elke metalhead op de hoogte is van hun muziek. Misschien komt dat door het symfonische, opera-achtige karakter van de muziek. Therion buigt zich niet over standaard liedjes in samenstellingen. De groteske muziek gaat verder dan alleen metal. Hierdoor krijgt de band misschien wel te weinig credits voor wat zij doen.

Leviathan

Nu is er al een hele grote band geweest die met een album genaamd Leviathan kwam. Mastodon bracht in 2004 hun Leviathan uit. Daar moet de plaat van Therion niet mee vergeleken worden. Therion heeft op deze plaat elf tracks staan. Samen zijn die goed voor driekwartier aan muziek.

Christofer Johnsson hebben voor de luisteraar met deze plaat ook weer een groots spektakel in petto voor de muziekliefhebber. Therion laat wederom horen dat hun muziek veel breder reikt dan de metal. ‘Eye Of Algol’ laat dat goed horen. Daar zitten sporen van metal in, heeft de progressieve rock de overhand, maar weet Therion ook met de sopraan van dienst te schitteren. Als de donkerte in de laatste noten toeneemt, is dit ook gelijk een brug naar een andere wereld.

Dat Therion door meer dan metal geïnspireerd raakt, blijkt ook in ‘Die Wellen Der Zeit’. Niemand minder dan de grote Wagner – ja, Richard Wagner – laat hier zijn sporen na. Dat staat in een mooi contrast met het met de power metal flirtende ‘Great Marquis Of Hell’. Therion zorgt als vanouds voor een perfect balans tussen al die verschillende sferen en gedaantes waar deze band voor staat.

Met Leviathan bewijst Therion eens te meer dat deze metalband meer dan metal is. Het groteske karakter van deze langspeler zorgt ervoor dat het een complete beleving is. Een beleving om ‘U’ tegen te zeggen.

Therion - Leviathan

Tracklist Leviathan

 1. The Leaf on the Oak of Far 03:38
 2. Tuonela 04:37
 3. Leviathan 04:01
 4. Die Wellen der Zeit 03:46
 5. Aži Dahāka 03:06
 6. Eye of Algol 04:03
 7. Nocturnal Light 05:37
 8. Great Marquis of Hell 02:36
 9. Psalm of Retribution 05:03
 10. El Primer Sol 03:37
 11. Ten Courts of Diyu 05:29

Therion online

Website
Facebook
Twitter
Instagram

NUCLEAR BLAST ONLINE

Website
Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 White Room Reviews

Thema door Anders Norén