White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Therion – Leviathan II

Leestijd: 2 minuten

Afgelopen jaar bleek dat Therion met Leviathan de muziekliefhebber al een groots spektakel voor de oren voorschotelde. Dat was het eerste deel van een trilogie. Nu heeft men het tweede deel ook uit. Evenals het eerste deel ziet Therion Leviathan II verschijnen via Nuclear Blast.

Therion

Zoals al zo vaak aangehaald, was Therion ooit een death metal band, maar inmiddels toont de groep met trots een hele andere vlag. De symfonische en progressieve kant van de metal worden inmiddels hoog in het vaandel gedragen. Dat maakten de laatste platen wel duidelijk. Christopher Johnsson is sinds de oprichting het enige constante lid in de band. Toch kan worden gesteld dat men nu voor de derde studioplaat op rij in dezelfde samenstelling de opnames heeft gedaan, iets wat nooit eerder in de geschiedenis van Therion is voorgekomen.

Leviathan II

De nieuwe langspeler van Therion kent elf tracks. Daarvan zijn er geen met een bijzondere speelduur, of het moet opener ‘Aeons Of Maat’ zijn. Die track haalt de drie minuten niet, maar zet wel gelijk de toon voor deze plaat. Op Leviathan II is het toneel namelijk voor de vrouwelijke vocalen. De nodige gastvocalisten komen dan ook om de hoek kijken, om alleen een andere rol aan te nemen. Op deze manier hoort men Thomas Vikström weinig als vocalist. In ‘Lunar Coloured Fields’ hoort men hem als de mannelijke stem in het koor.

Qua muziek laat Therion horen dat men uit een breed scala aan metal een aanverwante stijlen put. ‘Lucifuge Rofocale’ laat horen dat de opzwepende gitaren, ook in de melodie, nog echt wel van de partij kunnen zijn, daar waar sommige track meer neigen naar symfonische rock. Dat is dan ook de kracht van deze Zweedse band. Door al die subtiele veranderingen, ontstaat er een boeiend spel waar de muziekliefhebber helemaal in opgaat.

Het tweede deel van de trilogie laat horen dat Therion de luisteraar op een grootse en groteske wijze kan verbazen. Leviathan II is een machtig tweede deel van het drieluik van Therion. Het spel der stemmen is zelden zo groots opgezet geweest, terwijl de muziek het decor keer op keer laat veranderen.

Therion - Leviathan II - Artwork

Tracklist Leviathan II

 1. Aeon of Maat 02:36
 2. Litany of the Fallen 04:24
 3. Alchemy of the Soul 04:10
 4. Lunar Coloured Fields 05:40
 5. Lucifuge Rofocale 04:42
 6. Marijin Min Nar 03:56
 7. Hades and Elysium 04:22
 8. Midnight Star 04:42
 9. Cavern Cold as Ice 03:25
 10. Codex Gigas 04:06
 11. Pazuzu 04:27

THERION ONLINE

Website
Facebook
Twitter
Instagram

NUCLEAR BLAST ONLINE

Website
Webshop

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén