White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

-(16)- – Into Dust

Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse band -(16)- geldt al jaren als een van de zwaargewichten als het om de sludge metal gaat. Toch zal er met een kritische blik naar de nieuwe langspeler worden gekeken. Dit wordt namelijk de eerste langspeler zonder vocalist Chris Jerue. Into Dust is die nieuwe langspeler van -(16)-, welke verschijnt via Relapse Records.

-(16)-

De band -(16)- heeft voor Jerue geen vervanger aangetrokken. Waar de groep voorheen een vijftal was, is deze plaat als viertal opgenomen. Gitarist Bobby Ferry doet nu gewoon alle vocalen. Daarom is de rest van de line-up hetzelfde als op Dream Squasher, welke in 2020 is uitgekomen. Dat was toen de eerste studioplaat met gitarist Alex Schuster in de gelederen.

Into Dust

In een kleine vijfenveertig minuten knalt -(16)- er op Into Dust een dozijn aan nieuwe tracks in. Afsluiter ‘Born On A Bar Stool’ is met ruim zes minuten veruit de langste track van deze negende langspeler van -(16)-. De prijs voor de kortste track op dit album gaat naar ‘The Deep’. Dat nummer duurt slechts anderhalve minuut, maar is meer een spookachtig intermezzo.

-(16)- laat er op Into Dust geen gras over groeien. De groep weet hun sludge op een knallende manier aan de man te brengen. Tracks als ‘Misfortune Teller’, ‘Null And Eternal Void’ en het slepende ‘The Floor Wins’ zullen er bij de liefhebbers van het genre ingaan als zoete koek. Echter, waar deze tracks zijn aangehaald, kunnen zij ook blind worden ingewisseld voor het gros van de overige tracks.

Vreemde eend

Toch is er nog wel een track die echt opvalt. Dat is het al eerder aangehaalde ‘Born On A Bar Stool’. -(16)- krijgt in die afsluiter van dit album gezelschap en dat is niet zomaar. Na een paar cleane akkoorden komt er ineens een saxofoon om de hoek kijken, waardoor de opening van dit nummer ineens een hele andere schwung krijgt. Echter, de zovaak geprezen sludge is nog steeds prominent aanwezig in deze track. Toch laat –(16)- hier blijken veel breder dan dat genre te kunnen denken.

-(16)- heeft met Into Dust een langspeler gemaakt die laat horen dat men ook zonder Jerue aan het front op een massieve manier op de trommelvliezen van de luisteraar kan in knallen. De sludge wordt nog steeds met trots hoog in het vaandel gedragen. Dat -(16)- in dat genre breed weet te variëren, zorgt ervoor dat men weer even beseft waarom zij op dit front grootmeesters zijn.

-(16)- - Into Dust

Tracklist Into Dust

 1. Misfortune Teller
 2. Dead Eyes
 3. Ash in the Hourglass
 4. The Deep
 5. Scrape the Rocks
 6. Null and Eternal Void
 7. The Floor Wins
 8. Lane Splitter
 9. Never Paid Back
 10. Dirt in Your Mouth
 11. Dressed Up to Get Messed Up
 12. Born on a Barstool

-(16)- online

Bandcamp
Facebook
Twitter

RELAPSE RECORDS ONLINE

Facebook
Twitter
Instagram
Webshop

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén