White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Ahab – Live Prey

Ahab. Niet de zevende koning van de Israëlieten volgens de Bijbel. Het is Captain Ahab uit Moby Dick die vele muzikanten van inspiratie heeft voorzien. Waar Mastodon op Leviathan bijvoorbeeld dit verhaal aanhaalt, is er ook een band die zich geheel wijd aan Ahab. Die band heet simpel Ahab. Voor wie deze band nog niet kent, deze Duitsers maken nautic funeral doom.

De trage, zeer intense songs worden al sinds 2006’s The Call Of The Wretched Sea de wereld in geslingerd. Daarbij is de invloed van de zee duidelijk te horen. De extreme langzame muziek zorgt ook voor lange nummers. De diepe vocalen van Daniel Droste onderstrepen de obscure sfeer van Ahab. Die band komt nu via Napalm Records met de liveplaat Live Prey.

Live Prey bestaat uit vijf songs. In het geval van Ahab betekent dat ruim meer dan een uur aan muziek. Alle vijf de tracks zijn afkomstig van de eerste langspeler: The Call Of The Wretched Sea. ‘Of Monstrous Pictures Of Whales’ en ‘The Sermon’ worden van die plaat niet aangedaan. De overige tracks staan er in dezelfde volgorde op.

‘Below The Sea’ tot ‘The Hunt’

Dat betekent dat Ahab start met ‘Below The Sun’. De mensen die Ahab niet kennen, zullen hier even moeten wennen aan het zeer trage tempo. De gitaar zorgt echter wel voor een verbindende melodie. Langzaam zwelt de muziek meer aan, waardoor Ahab de luisteraar als het ware in de muziek opzuigt.

Dat Ahab ook sneller te werk kan gaan, blijkt in ‘Old Thunder’. Hier sleurt de band er op een krachtige wijze een voortreffelijk staaltje doom uit. Toch is de kroon op deze plaat afsluiter ‘The Hunt’. In bijna zeventien minuten laat Ahab hier de liefhebbers van de extreem langzame muziek intens genieten. Hier bewijst Ahab waarom de band in deze tak van muziek een zeer interessante speler is.

Vooropgesteld: men houdt er van of totaal niet. De nautic funeral doom is niet voor de tere zieltjes, niet voor de vrolijke noten en niet voor iedereen die niet tegen het langzame kan. Live Prey is een schijf die eert waar Ahab voor staat. Intens, traag en groots in zijn soort.

Live Prey Tracklist

01. Below The Sun
02. The Pacific
03. Old Thunder
04. Ahab’s Oath
05. The Hunt

Ahab online

FACEBOOK
INSTAGRAM
NAPALM RECORDS

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 White Room Reviews

Thema door Anders Norén