White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Big Big Train – Welcome To The Planet

Iedereen dacht dat  ‘de trein zou stoppen ‘ op 20 november 2021. Welke trein? Big Big Train, natuurlijk. Met de ongelukkige val en de dood van David Longdon, multi-instrumentalist, leadzanger en componist van dé progressieve rockband van de UK,  leek Big Big Train rijp voor de ranggeerruimte.

David, kandidaat voor de opvolging van Phil Collins bij Genesis in 1997 (Ray Wilson got the job), was geen onbekende in het genre.  Big Big Train stond al een tijdje op de rails, was actief sinds de jaren ’80 en vanaf 1993 werd er ook plaatwerk uitgebracht. Met het aantrekken van David Longdon in 2010 kreeg de progrock met invloeden van Genesis, Equus, Van der Graaf Generator, IQ en PFM nog meer klasse door de inbreng van folklore, de nadruk op de enorme dynamiek van de multi-instrumentalisten, maar vooral door de epische liedjes.

Big Big Train

Big Big Train werd  ‘echt BIG ‘ toen de albums in 2019 en 2021 (Ground Tour en Common Ground) de top 40 haalden en de hoogste positie in de UK Rock Charts lang vasthielden. Eindelijk werd het harde werken beloond en werd er geld verdiend voor het financieren van verdere muzikale ontdekkingen, mooie shows en een intensieve tour.

De opnames van hun nieuwste album vonden plaats vóór het ongeval van David Longdon. Na zijn begrafenis in Derbyshire, begin janauri 2022, wijdden The Times en enkele Classic Rock- en Progmagazines veel aandacht aan de muzikale erfenis van de zanger en zijn gave band, maar daarna werd het stil. Nu is er dan deze posthume tribute, ‘Welcome to the planet’, die 28 januari  gaat uitkomen op het BBT-label, English Electric Recordings.

Vocalen en intermezzo’s

De plaat is stemmig, prachtig open geproduceerd en voor de liefhebber van de band én van het genre valt er veel te ontdekken. Geweldige zang, luister eens naar de duetvorm van  ‘made from sunshine ‘  waarbij de stemmen van David Longdon en Claire Lindley mooi naar voren komen in de fraaie ritmische setting en de pakkende, rustieke intermezzo’s, zoals in het semi-akoestische ‘Capitoline Venus’.

Maar ook de drukke, multi-instrumentale patronen van weleer zijn hoorbaar (en voelbaar) in ‘brats in the Belfry’,  het door Rikard Sjöblom uitgewerkte ‘a room with no ceiling ‘ en ‘the connection plan ‘, een song van sterdrummer Nick d’Virgilio. Ook andere instrumenten krijgen de ruimte in de liedjes en de instrumentals:  Dave Desmond’s Brass Ensemble (actief bij Big Big Train met prachtige blaas-arrangementen sinds The Underfall Yard in 2009) is te horen in de door Carly Bryant geschreven titelsong en de vioollijn van Derek Reeves ( even geleend van het Fort Wayne Philharmonic) kleurt ‘the connection plan ‘ heel subtiel in.

Ontspannen tijd

De plaat beluisteren is een fijne zit. Muzikaal is het genieten, de teksten en liedjes stammen uit een lockdown-tijdspanne, maar ook uit een ontspannen tijd voor Big Big Train. Enkele songs zijn gebaseerd op de rust, het behoudene, het genieten van elkaar. Maar ook de jeugd van de bandleden en de rustieke omgeving van Italië, waar de band veel getoerd heeft, zijn hoorbare inspiratiebronnen.

In september 2022 start de tour van Big Big Train, de band is wat spaarzaam met nieuwsberichten. Laten we hopen dat deze plaat, een goed vervolg van hun topalbums en een fraaie nalatenschap van David Londong en zijn supermuzikale vrienden, de betere tijden weer wat aanwakkeren. 

Animator Christian Rios, actief als film director voor wat oudere clips van BBT, maakte een mooie short film over David Longdon, waarbij de muziek van Capitoline Venus van het nieuwste album te horen is, ook nog een mooie tribute in geluid én beeld.

Big Big Train - Welcome To The Planet

Big Big Train online

Website

Manfred W.
Laatste berichten van Manfred W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén