White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Bjørn Berge – Heavy Gauge

In het voorjaar van 2019 verscheen na een lange stilte Who Else? van Bjørn Berge. Dat was de eerste langspeler van deze fameuze Noor in zes jaar. Gelukkig hoeft men nu niet zo lang te wachten op de opvolger van die plaat. Via Blue Mood Records, waar ook de voorganger via uitkwam, komt Bjørn Berge met Heavy Gauge.

Bjørn Berge

Deze Noorse muzikant is vooral bekend als bespeler van de blues, als gitarist en zanger. Kenmerkend voor zijn stijl is dat hij zich niet in een hokje laat duwen. De vorige plaat liet Berge dan ook klinken als een rockband die de blues speelt, of andersom. Hij laat zich dan ook door een zeer breed scala van muzikanten inspireren.

Heavy Gauge

Dit album is opgenomen in de ABC Studio’s. Daarmee worden niet de bekende studio’s in de Verenigde Staten bedoeld, maar die in Etne, in zijn eigen Noorwegen. Negen tracks zijn er op deze plaat gekomen. Daarvan speelt hij drie onder begeleiding van bassist Kjetil Ulland en drummer Kim Christer Hylland. Samen duren die tracks iets meer dan een half uur.

Vanaf opener ‘The Wrangler Man’ is het duidelijk wat de luisteraar grijpt: de stem. De kenmerkende, rauwe stem van Bjørn Berge zorgt er op deze plaat ook weer voor dat hij de luisteraars aan de speakers kluistert. Dan maakt het niet uit of hij opzwepend te werk gaat, als in die opener, of ingetogen en alleen. Die ingetogen kant van Bjørn Berge komt in ‘Bound To Ramble’ sterk naar voren.

In ‘I Got It Made’ lijkt Bjørn Berge zelfs te hinten op invloed van Lemmy en zijn Motörhead. Tenminste, hij zingt ‘The Ace Of Spades every day.’ Dat is natuurlijk voor niemand erg. ‘Rip Off’ neigt in de funky, snelle mailriff naar Red Hot Chili Peppers in de jaren ’80. Flea zou zo mee hebben kunnen doen.

Bjørn Berge bewijst al jaren dat hij niet de artiest is die in een hokje geplaatst moet worden. Heavy Gauge laat wederom horen dat hij veel meer is dan een begenadigd bluesartiest. De composities durven op een zeer gewaagde, geniale manier de luisteraar te prikkelen. Heavy Gauge onderstreept de grootsheid van deze Noor.  

Bjorn Berge - Heavy Gauge

Tracklist Heavy Gauge

1.The Wrangler Man 03:22
2.A Matter Of Time 03:26
3.Bound To Ramble 04:47
4.I Got It Made 03:07
5.Rip Off 03:26
6.Straydog 04:02
7.Alone Again 03:39
8.Colliseum 03:24
9.Bottle Floats 04:31

Bjørn Berge online

Bandcamp

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 White Room Reviews

Thema door Anders Norén