White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Dagoba – By Night

Ooit was Frankrijk een land waar de metalscène zichzelf vooral levend hield en het gehele jaar door het land zelf doorkruiste. Die tijden zijn voorbij en inmiddels heeft Frankrijk op meerdere fronten toonaangevende bands. Als het om de moderne insteek van de metal gaat, is Dagoba een absolute hoogvlieger. Via Napalm Records komt die band met een nieuwe plaat. By Night is de naam van dat nieuwe album van Dagoba.

Dagoba

Dagoba is eigenlijk vooral het geesteskind van Shawter. De frontman van de band richtte de groep al in 1997 op en kent in de huidige kompanen weer wat nieuwe gezichten. Zowel de drummer als bassist zijn pas sinds vorig jaar in de band, terwijl gitarist Richard de Mello ook pas na het uitkomen van Black Nova tot de groep is gaan behoren.

Black Nova is dan ook de meest recente studioplaat van Dagoba. Dat album zag in 2017 het licht en kwam destijds nog uit via Century Media. Inmiddels is het kwartet uit de zuidelijke regionen van Frankrijk dus neergestreken bij Napalm Records. Dat label lanceerde eerder ook al de singles ‘The Hunt’, ‘The Last Crossing’ en ‘On The Run’.

By Night

De nieuwe plaat van Dagoba telt elf tracks. Zoals men van deze heren gewend is, wordt de plaat eerst ingeleid (‘Neons’) en in dit geval wordt de schijf ook afgesloten (‘Stellar’). Los van die momenten is er ook nog de interlude ‘Break’. Dan blijven er nog acht echt nieuwe nummers over van Dagoba.

Die eerste singles lieten al horen dat Dagoba op By Night weer geheel zichzelf is. Daarbij wordt gedoeld op de strakke ritmes, melodieuze toepassingen van elektronica en de combinatie van ruige met cleane vocalen. In ‘On The Run’, welke een van de meest melodieuze tracks van de schijf is, komen daar zelfs vrouwelijke vocalen bij. Wie die heeft geleend, is echt nog een raadsel, maar die combinatie pakt wel sterk uit.

Afsluiting in stijl

Genoeg tracks op By Night onderstrepen dat Dagoba de muziek ook op een veelzijdige manier geheel binnen hun kaders weet in te vullen. ‘City Lights’ en ‘Sunfall’ zijn daar goede voorbeelden van. ‘The Last Crossing’ is daarin een van de uitblinkers. Die track, welke dus ook als single verschenen is, onderstreept ook de kracht in de breedte van de vocalen van Shawter. Hierdoor kan Dagoba keiharde ritme beuken en toch zich toegankelijk opstellen.

By Night heeft dan misschien wel een tijd geduurd maar met deze langspeler heeft Dagoba een daverend antwoord op de vraag: ‘Wat moet Black Nova opvolgen?’ Moderne metal ten top.

Dagoba - By Night

TRACKLIST BY NIGHT

01 Neons
02 The Hunt
03 Sunfall
04 Bellflower Drive
05 On the Run
06 Break
07 City Lights
08 Nightclub
09 Summer’s Gone
10 The Last Crossing
11 Stellar

DAGOBA ONLINE

Website
Facebook
Instagram
Twitter

NAPALM RECORDS ONLINE

Website
Webshop
Facebook
Twitter

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén