White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Earthless – Sonic Prayer (Remastered)

Leestijd: 2 minuten

Het was een debuutplaat om ‘u’ tegen te zeggen. Tevens was het ook een debuutplaat die vanwege de tracklist de wenkbrauwen deed fronsen. Er prijkten slechts twee tracks op deze lijst. Klopte dat wel? Sonic Prayer gaf Earthless in 2005 een start waar veel bands op hopen. Twee jaar daarna viel de release alsnog in de prijzen. Nu komt die release opnieuw op de markt, geremasterd.

Earthless

Wie van goed gitaarspel houdt, moet al bekend zijn met Earthless. Deze Amerikanen die te boek staan als stonerrock, maar liever koffie hebben dan drugs, weten inmiddels al bijna twee decennia de wereld te verblijden met hoogstaande, grotendeels instrumentale rock. Sinds Led Zeppelin lijkt de gitaar niet meer zo in de picture te hebben gestaan.

Sonic Prayer

De plaat die nu in verschillende uitgaves op vinyl uitkomt en geremasterd is, was dus zo gezegd de debuutplaat. ‘Flower Travelin’ Man’ en ‘Lost In The Cold Sun’ zijn ook nu de twee nummers die op de tracklist prijken. Er is dan ook geen ruimte voor een andere Earthless-song, gezien dit trio niet aan vluggertjes doet.

‘Flower Travelin’ Man’ komt binnen alsof de muzikanten van Black Sabbath en Led Zeppelin in elkaar zijn opgegaan. Het gitaarspel lijkt al snel een climax te bereiken, maar die duurt nog wel twintig minuten. Zie het dan ook als een verdomd goede pot seks waarbij het orgasme al snel daar is, maar oneindig blijkt. In die sferen brengt Earthless de luisteraar verbluffend naar het eind. Die twintig minuten vliegen om. In de laatste vijf minuten weet men bijna op een Pink Floyd-achtige wijze de interstellaire ruimtes te betreden.

‘Lost In The Cold Sun’ laat de luisteraar in de eerste minuten eerst even op een trippy manier bijkomen van wat hem, of haar, in die eerste track is overkomen. De sferen van Black Sabbath lijken nog rond te dwalen, zonder dat Ozzy, Dio of Tony zijn mond open kan doen. De kracht van instrumentaal rocken wordt eens te meer duidelijk.

Er zijn genoeg platen waarbij men zich kan afvragen waarom die opnieuw uitkomt. In die categorie hoort deze niet. De geremasterde versie van Sonic Prayer laat horen dat Earthless de koning is van het lang aanhoudende, muzikale orgasme.

Earthless - Sonic Prayer (Remastered) - Artwork

Tracklist Sonic Prayer (Re-issue)

  1. Flower Travelin’ Man
  2. Lost In The Cold Sun

Earthless online

Website
Facebook
Twitter

NUCLEAR BLAST ONLINE

Website

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén