White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Epica – The Alchemy Project EP

Leestijd: 2 minuten

Het zijn zeven nummers en die beloven op voorhand niet het welbekende pad te bewandelen. Epica heeft namelijk voor The Alchemy Project een aantal mooie, interessante samenwerkingen plaats laten vinden. Deze release wordt de eerste voor Epica via Atomic Fire Records.

Epica

Natuurlijk hoeft Epica geen introductie meer. Er zijn weinig Nederlandse bands die wereldwijd zoveel aanzien genieten. Hun symfonische metal floreert keer op keer, zowel op plaats als live. Recentelijk bleek dat wel met studioplaten als Omega en The Holographic Principle en de liverelease Omega Alive.

The Alchemy Project EP

De nieuwe ep van Epica betreft dus een release met zeven nummers die in het totaal vijfendertig minuten duurt. Bij elke track komen bijzondere gasten langs. Dat geeft direct veel energie aan de songs en tevens zorgt dat voor keer op keer een verrassende schwung aan de sound. ‘The Final Lullaby’, waarin Shining te gast is, laat dat goed horen. De verschillende stemmen, zowel samen als afwisselend aan elkaar, zorgen voor een heftige gelaagdheid die de luisteraar op het puntje van zijn of haar stoel houdt. Dat Shining hun welbekende saxofoon ook heeft meegenomen, is daar de kers op de taart.

In de openingstrack van de plaat, The Great Tribulation, komt Fleshgod Apocalypse om de hoek kijken. Dat het hier een groots theatraal en muzikaal spektakel is geworden, mag een understatement heten. Hoe kan een bal beter geopend worden?

Vocale veelzijdigheid

Muzikaal weet Epica zevenmaal sterk uit de hoek te komen. Dat de tracks op dat gebied niet eenzijdig ingericht zijn, is niets verrassends. Deze muzikanten hebben namelijk de metal in de breedte in de vinger. Vocaal gezien geeft The Alchemy Project het palet van Epica wel nog meer kleur. ‘Human Devastation’ is daar een goed voorbeeld van. Sven de Caluwé, frontman van Aborted en Coffin Feeder, én God Dethroned-icoon Henri Sattler komen hier meedoen. De brute vocalen wisselen elkaar op hoog tempo af, waarbij de furie ook in het gierend gitaarwerk en de opzwepende drums alles in vuur en vlam wilt zetten. Letterlijk. Met nog geen drie minuten is dit ook heel opvallend in het oeuvre van Epica.

Na vijfendertig minuten is het even bijkomen. Als er wordt gesteld dat Epica op The Alchemy Project veel laat gebeuren, wordt daar niks te veel mee gezegd. Dit is pas een sterk staaltje verbinding.

Epica - The Alchemy Project

TRACKLIST MET GASTMUSICI THE ALCHEMY PROJECT

  1.  The Great Tribulation: Fleshgod Apocalypse
  2. Wake the World: Phil Lanzon (Uriah Heep) & Tommy Karevik (Kamelot)
  3. The Final Lullaby: Shining
  4. Sirens – Of Blood and Water: Charlotte Wessels & Myrkur
  5. Death is not the End: Frank Schiphorst (MaYaN) & Björn “Speed” Strid (Soilwork)
  6. Human Devastation: Henri Sattler (God Dethroned), Sven de Caluwé (Aborted)
  7. The Miner: Asim Searah (Damnation Plan), Niilo Sevänen (Insomnium), Roel van Helden (Powerwolf)

EPICA ONLINE

Website
Facebook
Twitter
Instagram

ATOMIC FIRE RECORDS ONLINE

Website
Facebook
Twitter
Instagram

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén