White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Hvalross – Cold Dark rain

Leestijd: 3 minuten

Wie de naam Hvalross ziet, zal niet verwachten dat de basis van deze band in het zuidwesten van Nederland ligt. Toch komt deze band weldegelijk uit het West-Brabant. Vanuit die regio zet Hvalross haar stappen secuur en doordacht. Daarbij hoort ook de release van hun eerste langspeler. Geheel in eigen beheer komt Hvalross met Cold Dark Rain.

Hvalross

Deze vierkoppige band heeft goed geluisterd naar bands als Mastodon, Black Sabbath en de nodige heavy metal bands. In 2018 werd een doorstart met deze band gemaakt. Sindsdien heeft de groep al vele shows op haar naam staan, welke nu door corona natuurlijk op een lager pitje zijn komen te staan. De eerste langspeler is daardoor wel een feit. Daar heeft Hvalross rustig aan kunnen werken.

Cold Dark Rain

Deze eerste plaat van Hvalross telt negen tracks. Die duren samen rond de vijfendertig minuten en hebben in de groteske afsluiter ‘Geryon’ met bijna zes minuten speelduur de langste track in hun midden. Cold Dark Rain zal naast de digitale versie ook op vinyl verschijnen. Zonder op de zaken vooruit te lopen: dat is een aanrader.

Waar menig band de verrassing tot het laatst bewaart, geldt dat bij Hvalross niet. Juist in opener ‘Death From Above’, waarvoor ook een mooie visualizer op het web staat, komt Mario van Meer meedoen. En ja, dat is inderdaad die energieke frontman die naam maakte met onder andere Stockholm Syndrome en Otis. De toon is gezet: de riffs zijn pakkend, de track grijpt de luisteraar en is tevens ook herkenbaar.

Muzikaal weet Hvalross een sound weg te zetten die iets weg heeft van het nieuwere gedaante van Mastodon, een vleugje Red Fang met zich meebrengt en in ‘The Owl’ ook nog een saluut brengt aan de heavy metal. Overigens verdienen de vocalen in dat nummer ook een extra compliment. Bij die outro zijn woorden niet nodig om nog een vleugje Chris Cornell te eren.

Studio Donderslag

Een leuk gegeven van deze plaat om uit te lichten is dat Hvalross Cold Dark Rain opgenomen heeft in Studio Donderslag. Met Walter Poppelaars, zelf onder andere bekend van Otis, achter de knoppen, is Studio Donderslag een gouden zet gebleken voor deze langspeler. De sound is namelijk voortreffelijk, waardoor de muziek nog meer rockt en groovet.

Door het stemgeluid van Hvalross is de muziek, mede door de sterke basis van puike gitaarriffs, het best te vergelijken met die van de Belgische helden van King Hiss. Dat houdt dus ook in dat er raakvlakken zijn met onder andere Red Fang en Life Of Agony. In ‘Playing The Big Game’ wordt dat duidelijk.

Hvalross mag dan voor veel mensen misschien een nieuwe naam zijn, Cold Dark Rain geeft diezelfde mensen een reden om deze band dan toch eens te checken. De brede rocksound met een basis op het kruispunt van rock en metal zal bij een breed publiek in de smaak vallen. Soms brengt het westen van Brabant nog wel eens wat moois. Dit is daar een voorbeeld van.

Hvalross - Cold Dark Rain

Tracklist Cold Dark Rain

1.Death From Above 03:52
2.Trenchfeet 04:00
3.Finally Repent 03:28
4.I Shot My Best Friend 02:58
5.Oblivion 03:48
6.The Owl 04:02
7.As I Am 03:31
8.Playing The Big Game 03:45
9.Geryon 05:56

Hvalross online

Bandcamp
Facebook

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén