White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Ihsahn – Pharos EP

Leestijd: 2 minuten

Het was aan het begin van dit jaar toen Ihsahn met de EP Telemark kwam. Toen was ook al bekend dat er ook een tweede EP aan zat te komen. Ihsahn heeft die tweede EP nu klaar voor de release. Via Candlelight Records komt Ihsahn met de extended play genaamd Pharos.

Ihsahn

Even kort voor wie het allemaal niet meer paraat heeft. Ihsahn vormde in het begin van de jaren ’90 de black metalband Emperor. Die groep geldt natuurlijk als een van de grootheden in de wereld van de toen opkomende black metal uit Noorwegen. Toch doet hij ook meer dingen dan alleen black metal. Met Ihsahn laat hij dat horen. De progressieve rock is hier leidend. Het voordeel hier is dat Ihsahn bijna alles zelf kan doen.

De tweede EP

Zoals gezegd kwam Ihsahn eerder dit jaar met de EP Telemark. Op die EP bleek dat Ihsahn geen moment twijfelde om de invloed uit de black metal door te laten sijpelen in de sound. Ondanks dat de liefhebbers van Emperor tegen beter weten in toch teleurgesteld waren, kon er wel gesteld worden dat Ihsahn zijn muziek goed in elkaar had gestoken. Zowel de sound als de tracks in het geheel waren goed verzorgd.

Nu zijn er opnieuw vijf tracks. De eerste drie (‘Losing Attitude’, ‘Spectre At The Feast’ en ‘Pharos’) laten horen dat de progressieve rock van Ihsahn hier en daar wat weg heeft van Steven Wilson. In tegenstelling tot de eerdere EP staat hier geen track van extreme lengte op. Doordat Ihsahn de gitaren soms flink aanzet en de drums ook bij vlagen wat meer bombast laat meegeven, weet hij met de contrasten goed te spelen. Opener ‘Losing Attitude’ is daar een goed voorbeeld van.

De twee laatste tracks op deze schijf zijn niet van de hand van Ihsahn. De eerste is van het Britse Portishead. Hun triphop krijgt een meer rockend karakter. ‘Roads’ past in de lijn van de andere tracks op Pharos. ‘Manhattan Skyline’ is daarentegen een track waarin Ihsahn zijn vocale range wat uit lijkt te breiden. Deze track van A-ha – juist, ook Noren – bevat wel alles waar Ihsahn solo voor staat: breekbaar, symfonisch, rockend, scherp en uiterst goed verzorgd.

Waar al eerder is aangehaald dat Ihsahn solo niets met Emperor te maken heeft, behalve de naam, wordt dat op Pharos EP nog maar eens onderstreept. De liefhebbers van goed opgebouwde, goed verzorgde progressieve rock zullen echter Ihsahn alleen maar steviger in hun armen sluiten.

Ihsahn - Pharos EP

Tracklist Pharos EP

1.Losing Altitude
2. Spectre At The Feast 
3.Pharos 
4. Roads (Portishead)
5.Manhattan Skyline (A-Ha)

Ihsahn online

Website
Facebook
Instagram
Twitter

Candlelight Records online

Facebook
Website
Twitter

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén