White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

L’Ira Del Baccano – Cosmic Evoked Potentials

Leestijd: 2 minuten

De sfeer van de omgeving is iets dat altijd zijn weerslag heeft op het resultaat. Dit gaat dan niet over de doe-het-zelvers die vanuit de eigen slaapkamer opnemen, maar om speciale settings. Het uit Italië afkomstige L’Ira Del Baccano heeft zo’n speciale setting gebruikt en een deel daarvan is terechtgekomen op Cosmic Evoked Potentials.

L’Ira Del Baccano

Het verhaal van dit gezelschap loopt net wat anders als bij veel bands. De band werd in 2007 vanuit Loosin’o’Frequencies omgedoopt in L’Ira Del Baccano en was vanaf dat moment een instrumentale band. De eerste release die zij vervolgens uitbrachten, was geen studioalbum, maar een liveplaat.

Cosmic Evoked Potentials

Terugkomend op de setting van de inleiding: L’Ira Del Baccano heeft dus een oude villa van rond 1700 betrokken om aldaar muziek te maken. Daaruit kwam ook een grote improvisatie van zo’n driekwartier. Daarvan is een deel op de plaat terechtgekomen, onder de naam ‘Genziana (Improvisation 42)’. Daar blijkt de kracht van het samenspelen. De band reageert op elkaar, speelt met elkaar en stuwt elkaar naar grootse climaxen en ingetogen fases. Die combinatie zorgt ervoor dat men een klein kwartier geboeid blijft luisteren.

Als die trekt echter tot de oren komt, is ‘The Strange Dream Of My Old Sun’ al gepasseerd. Daarmee knalt L’Ira Del Baccano er gelijk een track in van meer dan tien minuten. Duidelijk is dat instrumentale progressieve, beetje psychedelische rock helemaal niet slaapverwekkend hoeft te zijn. Deze Italianen doen dat goed. Overigens geldt ook dat niet alles op Cosmic Evoked Potentials zo lang duurt. ‘The Electric Resolution’ is een furieuze track van nog geen zeven minuten, een tijdspanne die ook geld voor de titeltrack. De plaat wordt afgesloten met het nog geen drie minuten durende ‘Eclipse Omega’, een sferische track die doet beseffen dat de reis echt over is. Tijd om te landen.

Cosmic Evoked Potentials is een langspeler geworden die laat horen dat L’Ira Del Baccano weet hoe een goede plaat tot stand gebracht moet worden. Tip aan veel bands is dan indirect ook om ook zo’n Italiaanse, oude villa te huren.

L'Ira Del Baccano - Cosmic Evoked Potentials

Tracklist Cosmic Evoked Potentials

1.The Strange Dream of my Old Sun 10:44
2.Genziana (Improvisation 42)* 13:21
3.The Electric Resolution 06:36
4.Cosmic Evoked Potentials 06:37
5.Eclipse Omega 02:50

L’Ira Del Baccano online

Bandcamp
Facebook
Instagram

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén