White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Luna’s Call – Void

Als een band gekenmerkt wordt door het genre progressieve death metal, dan kan het nog steeds veel kanten op. Die progressieve insteek kan op velerlei manieren geuit worden. Luna’s Call is een band waarvoor dit kenmerk geldt. Daarom is het ook de vraag hoe het hier vormgegeven wordt. Luna’s Call komt via Listenable Records met Void.

Luna’s Call

Deze band is nog redelijk jong van aard. De band kwam in 2016 pas met haar eerste release. Toen verscheen in eigen beheer Divinity. Daarna was het wachten tot 2020 voordat hun tweede plaat verscheen. Dat was Void. Die release kwam toen in eigen beheer uit, maar ziet nu dus ook het licht via Listenable Records.

Void

De acht tracks tellende langspeler Void telt in het totaal meer dan vifjtig minuten aan muziek. Opener ‘Merced’s Footsteps’ en het instrumentale ‘Silverfish’ duren maar iets meer dan twee minuten. Dat zijn eruit de kortste tracks van deze release. Daar tegenover staat dat er bijvoorbeeld ook ruimte is voor ‘Solar Immolation’. Meer dan dertien minuten houdt dat nummer de luisteraar bezig.

De ouverture van Void laat de luisteraar nog een beetje in verwarring achter. Frivool dansen de verschillende elementen in de sound om elkaar heen. Hier zullen nog wenkbrauwen gefronst worden. Maar, ‘Merced’s Footsteps’ is een opening en daarmee een opmaat voor wat komen gaat.

‘Signs’ en ‘Solar Immolation’

Daarna is duidelijk waar Luna’s Call echt voor staat. De death metal wordt dan ook duidelijk, terwijl de progressieve insteek ook niet verloren gaat. Luna’s Call durft het aan om lange death metal passages af te wisselen met cleane vocalen en Textures-achtige breaks, zoals in het fenomenale ‘Solar Immolation’. Die dertien minuten klinken niet eens zeer complex, terwijl ze dat wel zijn. Wie de partijen onder de loep neemt, zal achterover vallen van verbazing. Op bepaalde momenten lijkt het dat Iron Maiden, Pink Floyd en Primus subtiel hun aandacht vragen.

Daarvoor had ‘Signs’ al geklonken. Die track, welke ook als single uit is gekomen, laat horen dat de death metal hints heeft naar Amon Amarth, terwijl in de break lijkt alsof Tool, Baroness en Metallica samenkomen. De symfonische laag in de sound zorgt ook voor een mooie balans in de groteske sound.

Niveau

Er is één factor die ervoor zorgt dat Luna’s Call op Void zo goed voor de dag komt. Dat is het niveau van de afzonderlijke muzikanten. Het gaat hier om een groep waar iedereen bovengemiddeld getalenteerd is op zijn gebied. De drummer weet partijen op de plank te leggen waar menig drummer zijn gehele leven niet aan toe zal komen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de bassist van het geheel. Wat een niveau legt die in het spel zonder daarbij het liedje uit het oog te verliezen. Dat laatste is dan ook de kracht van Luna’s Call. De muzikanten mogen dan wel zeer begaafd zijn en de structuren complex, de song blijft overeind.

Nadat ‘Silverfish’ even heeft laten horen dat Luna’s Call de luisteraar ook wel wat rust gunt, komt het eindschot. Dat wordt gevormd door ‘Fly Further Cosmonaut’. Is het een statement? Het verder denken is sowieso al in de muziek geënt. Na een korte, heftige opening omarmen daar Steven Wilson en Baroness elkaar voor een lange tijd, om pas na vier minuten de death metal weer op het toneel te laten verschijnen.

Luna’s Call laat met Void op een overtuigende wijze horen waarom de band deze plaat opnieuw ziet verschijnen. Was het niet Listenable Records dat ook Textures in hun prille carrière wist te binden?

Luna's Call - Void

Tracklist Void

1) Merced’s Footsteps
2) Signs
3) Solar Immolation
4) Enceladus & The Life Inside
5) Locus
6) In Bile They Bathe
7) Silverfish
8) Fly Further Cosmonaut

Luna’s Call online

WEBSITE 
FACEBOOK 
INSTAGRAM 
TWITTER

LISTENABLE RECORDS ONLINE

Webshop

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén