White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Misery Index – Complete Control

Leestijd: 2 minuten

Eigenlijk kan het gezien worden als naderend onheil, de eerste klanken van ‘Administer The Dagger’. De openingstrack van Complete Control geeft nog het idee dat Misery Index rustig in zich heeft, maar toont ook gelijk middels de klanken dat er iets nadert. Dat iets volgt in het half uur wat daarna volgt.

Misery Index

Wie de extremen der metal de laatste jaren heeft gevolgd, heeft de releases van deze Amerikanen waarschijnlijk wel op een rijtje. Misery Index is geen band die in een hoog tempo langspelers uitbrengt, maar elk zelfrespecterend metalhoofd moet toch zeker Heirs To Thievery, The Killing Gods en Rituals Of Power in de platenverzameling hebben. Die laatste bracht dit viertal alweer in 2019 uit.

Complete Control

Zoals gezegd duurt het album maar iets meer dan een half uur. Weet wel dat het een ruim half uur is waar men een wervelwind van het hoogste niveau evenaart. Complete Control, welke uitkomt via Century Media, laat niks van de omgeving heel. Waarschijnlijk doet de luisteraar dat ook niet. De immer sterke combinatie van death en grind is op deze plaat wederom niet voor de tere zieltjes, maar dat maakt niet uit. Misery Index is geen band voor de massa, maar voor hen die het beste in het extreme kunnen waarderen.

Even voor de duidelijkheid: Misery Index mag dan wel snoeihard zijn, technisch is de band ook zeer begaafd. Om die reden is het goed om bassist Jason Netherton aan te halen. Hij is niet alleen, samen met gitarist Mark Kloeppel, verantwoordelijk voor het stemgeluid; hij is bovenal de bassist. En laat die bassist deze extreme riffs nu eens op een fretloze bas spelen. Een goede installatie zorgt ervoor dat dit zelfs in de mix goed te horen is, zonder dat de bruutheid aan kracht inboet.

Compleet furieus

Titeltrack ‘Complete Control’ laat horen dat dit viertal niet alleen kan strooien met moordende riffs, maar dat Misery Index ook middels tempowisselingen de groove in de metal kan brengen. Headbangers gaan hiermee in hun nopjes zijn. Dit is training voor de nekspieren op elk niveau.

Meteorologen geven namen aan alle belangrijke stormen in een jaar, maar dit jaar gaat de meest meedogenloze, technisch voortreffelijk storm daar niet genoemd worden. Die eer gaat naar Complete Control van Misery Index, een absolute must voor iedereen die het extreme waardeert.

Misery Index - Complete Control

Tracklist Complete Control

1. Administer the Dagger
2. The Eaters and the Eaten
3. Complete Control
4. Necessary Suffering
5. Rites of Cruelty
6. Conspiracy of None
7. Infiltrators
8. Reciprocal Repulsion
9. Now Defied!

Bonusdisc Strategies Of Manipulation EP

1. Strategies of Manipulation
2. Supposed to Rot (Entombed Cover) 
3. Infiltrators (Instrumental Version)
4. The Eaters and the Eaten (Demo Version) 
5. Complete Control (Demo Version)

MISERY INDEX ONLINE

Website
Facebook
Instagram

CENTURY MEDIA ONLINE

Website
Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén