White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Opeth – In Cauda Venenum (Extended Edition)

Het was het moment dat de herfst haar intrede deed in 2019 en de coronagerelateerde begrippen nog niet over de tong waren gerold. Toen kwamen de Zweedse grootmeesters van Opeth met het magistrale In Cauda Venenum. Die plaat komt nu via Atomic Fire Records in een Extended Edtion uit.

Opeth

Al vanaf 1990 is het duidelijk dat Opeth niet op de wereld is gekomen om in de schaduw van anderen te spelen. De band bleek daarbij van dat kaliber dat deze zich telkens opnieuw kon evolueren. Daarom is elke plaat van deze groep weer een verrassing. Ooit was het snoeiharde metal, terwijl nu de progressieve kant van de gitaarmuziek de leiding in hun sound heeft.

In Cauda Venenum (Extended Edition)

Nu komt die langspeler, In Cauda Venenum, dus in een uitgebreidere versie uit. Wat direct opvalt, is dat men niet hoeft te kiezen tussen de Engels- of Zweedstalige versie hoeft te kiezen. Beide schijven zijn in deze editie opgenomen. Voor hen die het niet mee hebben gekregen: In Cauda Venenum is zowel in het Engels als in het Zweeds verschenen.

Naast de aanwezigheid van die originele tracks is er ook ruimte voor een derde schijf. Daarop staan drie bonustracks. Keer twee, want ook hier geldt dat de drie tracks zowel in het Engels als in het Zweeds ter beschikking zijn. ‘The Mob’, of in het Zweeds ‘Pöbeln’, laat horen dat Opeth het akoestische karakter niet misstaat. ‘Width Of A Circle’ laat daarentegen juist de band met de metal horen. De stuwende ritmes en de gierende solo onderstrepen dat. Dat wilt overigens niet zeggen dat men hier niet naar het akoestische durft te grijpen, want hoe dit tussenstuk is vormgegeven, kan alleen door de meester zelf worden vormgegeven. ‘Freedom & Tyranny’ laat de kracht van de symfonische elementen goed blijken.

De bonusnummers zijn een mooi gegeven, net als wat de gehele uitgave betreft. De die-hard fan zal blij zijn. Ondanks dat Opeth in deze extra nummers haar grootsheid op velerlei manieren laat blijken, is het niet meer dan dat.

OPETH ONLINE

Website
Twitter
Facebook
Instagram
Youtube

ATOMIC FIRE RECORDS ONLINE

Website

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén