White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Off The Cross – Enjoy It While It Lasts

België kent veel bands die van het kaliber zijn dat de landsgrenzen makkelijk gepasseerd kunnen worden. Off The Cross is daar een voorbeeld van. Deze band uit het Antwerpse timmert al jaren gestaag aan de weg. Inmiddels is de groep toe aan hun tweede langspeler. Die nieuwe schijf van Off The Cross heet Enjoy It While It Lasts.

Off The Cross

Het was 2018 toen Off The Cross met de eerste langspeler kwam. Divided Kingdom liet direct horen dat deze band de kwaliteit had om onderscheidend te werk te gaan. Via een ep, Era, en enkele wisselingen in de bezetting van de band zijn deze Belgen toegekomen aan dit nieuwe hoofdstuk.

Enjoy It While It Lasts

Voor deze nieuwe plaat heeft de band het goed aangepakt. De samenwerking met Joost van den Broek maakt daar deel van uit. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor de mix en master, maar speelt ook nog de piano en het hammondorgel op deze plaat als gastmuzikant. De elf tracks op Enjoy It While It Lasts zijn daar het resultaat van.

‘Masks’, ‘Mute Deaf Blind’ en ‘Exist’ laten alle drie direct horen dat deze Belgen het vurig rocken niet verleerd zijn door de wisselingen. Deze eerste drie tracks van de plaat onderstrepen ook direct het veelzijdige karakter van Off The Cross. Heavy metal, metal, heavy rock, alternatieve metal; alles lijkt terug te komen in de sound.

Die sound kent ook een mooie symfonische laag. Daar is Coen Janssen van Epica verantwoordelijk voor. In het rustige, haast mysterieuze ‘This Too Shall Pass’ komen daar ook de vocalen van Fabienne Erna van Eluveitie bij. De opbouw van deze track onderstreept dat Off The Cross het durft om niet in de bekende paden te denken.

Melodieus en knallend

Off The Cross weet niet alleen over het geheel van de plaat te variëren, dat gebeurt binnen de tracks zelf ook. ‘A Broken Narrative’ laat horen dat de band durft te spelen met de contrasten van hard en zacht, donker en licht en, bovenal, knallend en melodieus. Enkele momenten doet Off The Cross daar nog denken aan hun gestopte landgenoten van Diablo BLVD. Dat Enjoy While It Lasts voorzien is van een puike sound, wordt hier driedubbel onderstreept. In ‘Dharma’ weet de band een mooie balans tussen experiment en rock te presenteren.

Een tweede langspeler is altijd een belangrijk punt in een carrière van een band, zeker als de debuutplaat erg sterk was. In het geval van Off The Cross blijkt dat men met Enjoy It While It Lasts een puike tweede release in handen heeft. Hiermee vestigt dit kwartet zich definitief aan het front van de Belgische metalscène.

Off The Cross - Enjoy It While It Lasts

TRACKLIST ENJOY IT WHILE IT LASTS

01. Masks
02. Mute.Deaf.Blind
03. Exist
04. The Dance
05. This Too Shall Pass
06. A Broken Narrative
07. Strife
08. Dharma
09. Cease And Desist
10. Blackbox
11. A Life Lived To Die

OFF THE CROSS ONLINE

Website
Facebook
Instagram

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén